Információk, érdekességek

Százezer antigénteszt beszerzését indítja el a fővárosi önkormányzat

2020. november 10.

Intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigénteszt beszerzését indítják el napokon belül a koronavírus-járvány megfékezéséért – közölte a főpolgármester szerdán online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely szerint erre azért van szükség, mert a PCR-tesztek eredményei lassan érkeznek meg, néhány szociális intézményben akár tíz napot is várni kell azokra, és így nem lehet hatékonyan védekezni.

A tesztelés során továbbra is az önkormányzati intézmények lakói és dolgozói a legfontosabbak, de a fővárosi önkormányzat 50 ezer tesztet oszt szét lakosságarányosan a kerületek között, hogy minden, különösen veszélyeztetett ágazatban dolgozónak, így a pedagógusoknak és oktatást segítő más munkavállalóknak is biztosítsák az önkéntes alapú szűrést.

Tudatta, hogy a pedagógusok teszteléséhez adománygyűjtést is indítanak, mert a fővárosi önkormányzat az elmúlt időszakban sok bevételtől esett el, így anyagi helyzete “drámai”. Az adománygyűjtésről a www.koronavirus.budapest.hu honlapon lehet tájékozódni.

Karácsony Gergely a kedden bejelentett kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban úgy vélekedett: az éjszakai kijárási korlátozás hozzájárulhat a járvány terjedésének fékezéséhez, az ingyenes parkolás viszont káoszt fog okozni, növeli a belvárosi forgalmat és tovább rontja a levegő minőségét, ami pedig segíti a járvány terjedését.

A közösségi közlekedés már szeptember óta nagyobb kapacitással működik, ezt a feladatot eddig is ellátták, és a továbbiakban is ezt teszik, annak ellenére is, hogy a jegybevételek csökkenése miatt, a kormányzati támogatás hiányában rendkívül rossz helyzetbe került a budapesti közösségi közlekedés finanszírozása – hangsúlyozta.

A járvány drámai mértékben terjed Magyarországon, napról napra negatív rekordok dőlnek meg. A főpolgármester azt mondta, remélte, hogy a kormány érdemi lépésekre szánja el magát, de szerinte azok elmaradtak. Karácsony Gergely ezért arra kéri a kormányt, hogy fontolja meg a tömegrendezvények szigorúbb korlátozását, és tekintse partnernek a budapesti és vidéki önkormányzatokat a járvány elleni védekezésben.

forrás: Patika Magazin