Információk, érdekességek

Szájban széteső filmlapocskák

2019. április 06.

Ha a szájüregben kifejtett hatás vagy a szájüregből való hatóanyag-felszívódás a cél, és az az elvárás, hogy a hatóanyag minél hamarabb rendelkezésre álljon, és akár víz nélkül is alkalmazható legyen a patikaszer, a gyógyszerfejlesztők egyre többször gondolnak egy különleges gyógyszerformára, a vékony gyógyszeres filmlapocskára.

A filmlapocskák angol neve oral strip, és ebből ered a (külföldi) gyógyszeres dobozokon feltüntetett OS rövidítés is. Világszerte terjedőben vannak a bélyegméretű vékonyfilmek. Nálunk a nikotint tartalmazó filmlapocska van gyógyszerként forgalomban. Kezdetben a kellemetlen szájszag eltüntetésére szolgáló szerek hordozójaként formulálták a vékony filmeket.

Manapság már a hatóanyagok egyre szélesebb köre található meg ebben a gyógyszerformában, mint az allergiás kórképek tüneteit enyhítő antihisztaminok, az erektilis diszfunkció gyógyszerei, egyes fájdalomcsillapítók és központi idegrendszerre ható gyógyszerek (pl. Parkinson-ellenes szerek). További alkalmazási lehetőségekként említhetők az élénkítő koffeines lapocskák vagy a szorongáscsökkentő filmlapocskák.

A hatóanyagok kiválasztásának határt szab azonban a filmlapocskák mérete: a filmlapocskák nagysága körülbelül 2 és 8 cm2; így azok darabonként 15 és 25 mg közötti hatóanyag-mennyiséget tudnak magukba zárni. Olyan hatóanyagokból, amelyeknek az egyszeri dózisa például 100 mg, nem készíthető filmapocska.

A filmlapocska a gyermekek és az idős emberek körében is népszerű, mivel rendkívül egyszerűen alkalmazható. Mindössze a nyelvre kell helyezni, folyadékot sem kell fogyasztani mellé. A film lenyelés nélkül néhány percen belül szétesik, szétmállik a szájüregben, és rendelkezésre áll a hatóanyag. A filmlapocskák akár utazás közben is kényelmesen alkalmazhatók, vagy a nyelési nehézségekkel küzdő betegeknek is adhatók.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin