Információk, érdekességek

Súlyos visszásságok a lakásotthonokban

2019. március 17.

Súlyos visszásságokat tárt fel az alapjogi biztos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán lévő speciális lakásotthonok és a tagiskola vizsgálatakor: az intézményekben elszigetelten, sivár, lepusztult körülmények között nevelkednek, tanulnak a családjukból kiemelt, fogyatékossággal élő gyermekek. Székely László ombudsman azt javasolja: a gyermekeket nevelőszülőknél, méltó lakásotthonokban helyezzék el, vagy azonnal fordítsanak megfelelő forrásokat a személyi és tárgyi feltételek megteremtésére – tájékoztatta az ombudsmani hivatal.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A hivatalból elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a lakásotthonok közül kettőben a személyi feltételek tartósan, súlyosan hiányosak, a jelenlegi tárgyi feltételek még a gyermekvédelmi gondoskodásban élők ellátásának minimális szintjére sem alkalmasak.

A fenntartó a megadott határidőben nem tett eleget a másodfokú gyámhatóság által soron kívül előírt, határidőre kitűzött feladatoknak, az előírt javítási munkálatokat meg sem kezdte. A vizsgálat feltárta azt is, hogy az intézményben és a településen a gyermekek számára semmilyen lehetőség nincs a szabadidő értelmes eltöltésére. Az interjúalanyok egybehangzóan számoltak be a lakásotthonban élő és a helyi gyermekek közötti ellentétről, a verbális és fizikai bántalmazásokról, ami miatt csak felnőtt kísérettel közlekedhetnek a településen.

A biztos megállapította, hogy sérti a gyermek legjobb érdekét képviselő eljárás elvét, amikor a testvéreket kellő szakmai megalapozottság nélkül, egymástól elkülönítve helyezik el. A jelentés rögzíti, hogy a lakásotthon pszichológusai a megbízási szerződéses órakeretükben nem a szakképzettségüknek megfelelő feladatot látják el, hanem a kapcsolattartásuk helyszínére kísérik a gyermekeket, vagy a tanulásban segítik őket. A törvényi tilalmakat figyelmen kívül hagyva az intézmény passzívan eltűri a gondozott gyermekek dohányzását, sőt esetenként pszichoaktív szerfogyasztását is, és nem tesz lépéseket ezen gyakorlat megszüntetése érdekében.

A vizsgálat az étkeztetés kapcsán is tárt fel hiányosságokat. Az étlapok alapján nem lehetett eldönteni, hogy hozzájutnak-e a gyermekek a korosztályuknak megfelelő energiamennyiséghez, valamint hogy az elfogyasztott élelmiszerek minősége, mennyisége megfelel-e az egészséges táplálkozás követelményeinek.

Székely László vizsgálata feltárta azt is, hogy nem biztosított folyamatosan a szükséges pedagógusi létszám, az álláshelyek több mint negyede betöltetlen volt, valamint nem garantálják a kötelezően előírt minimális feltételeket, többek között a tanulmányi felkészülés körülményeit, a kollégiumban élő tanulók napi tisztálkodását, a tornatermi öltözők pedig nincsenek nemek szerint elkülönítve.

Jelentésében megfogalmazott ajánlásaiban az ombudsman több megoldást is javasolt. Felkérte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjét, hogy vagy vizsgálja meg a tornanádaskai lakásotthonok megszüntetésének lehetőségét, és a gondozott gyermekeket nevelőszülőknél, illetve lakásotthonokban helyezzék el, vagy soron kívül gondoskodjanak a személyi és tárgyi feltételek javításáról.

A biztos felkérte továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ és Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját, hogy kezdeményezze a gondozott gyermekek nevelésbe vételének rendkívüli felülvizsgálatát, ennek során elsődlegesen azt, hogy a külön gondozási helyen nevelkedő testvéreket együtt helyezzék el. Kezdeményezte a megyei kormánymegbízottnál, hogy folytasson le átfogó hatósági ellenőrzést és ennek keretében vizsgálja meg, hogy a tagiskola működése, illetve a lakásotthonokban nyújtott közétkeztetés megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak.

forrás: Bébik.hu