Információk, érdekességek

Stressz, depresszió, válság - 3 egyszerű módszer a megtisztulásért

2023. február 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A stressz, az idegesség, kiégettség, feszültség a lélek összeomlása mind-mind gyakori, hétköznapi jelenségekké váltak életünkben. A depresszió korunkban szinte elkerülhetetlen. Időről időre jelen van életünkben. Sokszor a tudomány ezekkel az erősen érzelmi jelenségekkel nem tud megbirkózni, és a problémával küzdőnek gyógyszereket, esetleg ellátást vagy éppen furcsa tanácsokat adnak. A valódi gondot ezek a szerek azonban csak tovább fokozzák, nem oldják meg! Három tipp a lélek hangolásához.  

A lélek alapvetően női természetű. Ragaszkodó, vágyakkal teli, vonzódó. Mindegy, hogy milyen gondolkodásúak, hitűek, vagy neműek vagyunk. Problémái és betegségei is ezért ezekből az alapkérdésekből így vágyakozásból, az önsajnálatból és sikertelenségekből fakadnak.

A lélek számára ma már fergeteges gyógyszerek léteznek. Olyanok, amelyek hormonálisan, vagy más kémiai úton szólnak bele az agyba, olyanok, amelyek átvezetéseket tesznek lehetővé, vagy éppen blokkolnak le, olyanok, amelyektől akár zombik, vagy akár túlpörgött tenyész-nyulak is lehetünk. Ezek a szerek hosszútávon hozzászokást, tompaságot, kimerültséget, a test kiszáradását és lefáradását okozhatják. Ennek egyik oka, hogy a terhek megszűnése nélkül kikapcsoltatjuk e gyógyszerekkel az önvédekezési reakciókat, így az elvonulást, a hosszas alvási periódusokat, és akár a visító zokogást is, amely zuhatagként képes az emberből kimosni a feszültségeket. A másik oka, hogy olyan anyagokkal terhelik a szervezetet, melyekről nincsenek hosszú távú tapasztalatok, s amelyek a szervezetünkben természetünknél fogva nem lévén megmérgeznek bennünket.

Természetes utak
A természetes módszerekről gyakran az gondoljuk, hogy a természetgyógyászat misztikus tárgyköréből valók, vagy valamiféle varázslásra asszociálunk, esetlegesen bonyolultnak tekintjük az eljárást. Valójában természetes módszerek gyűjtőnéven ismert megoldások lényege, hogy vegyszermentes és könnyű, valójában pofonegyszerű megoldási stratégiákat kapunk.

1. Víz
A víz testünk 70-75% -át teszi ki. Lételemünk, amely a levegő után a legfontosabb számunkra. Testünk 1 hétig bírja nélküle, idegrendszerünk azonban néhány nap után megsínyli a kiszáradást. A kiválasztó szervrendszerünk, a vese jelképezi egyensúlyunkat, harmóniánkat. A lelkünk egyensúlyát is így a víz adja meg. Ha valaki sok folyadékot és különösen tiszta vizet iszik, az harmonizálja lelkét, először, mint a kiömlő víz zubog, aztán néhány napon belül beáll és megnyugszik. A rendszeres és elegendő víz fogyasztása méregtelenít, nem csak testi, hanem lelki értelemben is, a múltunk rögjeit, a bennünk lévő koszt kitakarítja belőlünk.

2. C-vitamin
Az ember az egyetlen emlősállat, aki szervezetében más alapanyagokból nem termel magának C-vitamint. Mondhatjuk azt is, fizikailag egy degradálódott lény, aki azonban az intelligencia terén, sokban felülemelkedett az állatokon (kivéve 3. szemes látás könnyedsége). A C-vitamin a sebgyógyulásokhoz, a hőháztartás, a belső oxidációs folyamatok működéséhez is elengedhetetlen, ezen kívül az idegrendszer és így a jókedv-melankólia mérleg kiegyenlítője. A C-vitamin a lehető legtermészetesebb anyag, amely a napfény erejének hatására képződik bizonyos szervezetekben, főleg gyümölcsökben, és pl. főzelékfélék leveleiben. A hő hatására azonban eltűnik, a füst, szmog így a városi levegő nem kedvez neki.

3. Fürdő
A fürdő, maga a víz elem küldő használata is kitűnő módszer lehet. Bár sokan javasolják, hogy vegyünk aromaterápiás fürdőket, és használjunk különféle olajokat. Ez jó lehet olykor, de az igazi lazítás a víz tisztító erejében rejlik. Ezért fürdőt kell venni, a test különböző pontjain. A hirtelen stressz, remegés és a gőz leszállását okozhatja, ha lábfejeket zuhanyozzuk forró vízzel. PMS esetén a derék és medence területét érdemes jó meleg, de nem túl forró vízzel locsolni, a leghatékonyabb mégis a langyos, hűvös, de nem hideg víz tarkóra engedése, hosszan akár 5-10 percig. A tiszta fürdő után már nyugodtan merülhetünk akár olajos fürdőbe is.

Miért különösen aktuális ez mostanság? Mert február 1. éppen a megtisztulás ünnepe. Őseink ilyenkor rituális tisztálkodást végeztek, sokszor szent folyóban, patakban fürödtek. Ezen a hétvégén érdemes neked is megtisztulni, ami nem csak pillanatnyi stressztől, hanem úgy általánosságban minden korábbi tehertől megkönnyíthet.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu