Információk, érdekességek

Spórolna a kalóriákkal? Süssön sütőtökkel!

2018. december 29.

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a hozzáadásával készült sütemény kevesebb plusz édesítést igényel.

Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa által összeállított sütőtökös muffin recept azonban nemcsak a diétázók, hanem az ételallergiások kedvelt alapanyaga is lehet, a sütőtökpüré ugyanis a tojás helyettesítésére is alkalmas.

A sütőtökben minden (is) van

  • Jellegzetes sárga színe miatt tudjuk, hogy karotinokban gazdag, ezért ha a levesből hátramaradt, „nemszeretem” sárgarépakockák rendszeresen a gyerekek tányérjénak szélén sorakoznak, akkor sütőtökös süti formájában még fedezhetjük a szükséges A-vitamint.
  •  A sütőtök remek választás, hogy diétásabbá tegyük az ünnepi menüt és megelőzzük a karácsonyi időszakkal járó súlygyarapodást. A sütőtök növeli az elkészült étel rosttartalmát, így hosszú időre eltelít, ráadásul egy csészényi mennyiség csak 50 kalóriát tartalmaz!
  •  A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van.
  • Fiatalon tart – mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban, ezért képes az öregedésért felelős szabadgyököket is semlegesíteni.

Sütemények tojásmentesen

Számtalan előnyös tulajdonsága mellett nem elhanyagolandó, hogy a sütőtökből készült püré kiválóan alkalmas a tojás helyettesítésére. A muffin esetében a tojással lazítjuk a tésztát, erre a célra helyettesítésként gyümölcs-, például alma, vagy zöldségpépeket is használhatunk. A sütőtök pürét elkészíthetjük úgy is, hogy a nyers zöldséget meghámozzuk, felkockázzuk, vízben puhára főzzük, majd villával összetörjük. A másik lehetőség, ha szeletekre vágjuk és sütőben megsütjük, a héjától megfosztjuk, majd botmixerrel turmixoljuk pépesre.

Tejmentes, tojásmentes, vegán és IR-barát recept

Sütőtökös muffin

200 g liszt (lehet fele-fele arányban teljes kiőrlésű lisztet és zabpelyhet használni)
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
200 g sütőtök püré
30 g negyedannyi édesítő 100 ml étolaj
150 ml zabtej (bármilyen növényi tejjel helyettesíthető)
1 marék mandula (vagy más olajos mag a díszítéshez)
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér és szerecsendió

Egy nagyobb edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, az édesítőt és a fűszereket, majd hozzákeverjük a sütőtökpürét, olajat és a zabtejet. Jól összedolgozzuk a tésztát. Muffin papírokkal bélelt sütőformába kanalazzuk a tésztát, megszórjuk a tetejüket egy kis mandula forgáccsal, majd 180 C-on, 20-25 percig sütjük őket. A megadott mennyiségből 12 db muffin készíthető.

Tipp!
IR (inzulinrezisztencia) étrendben uzsonnaként bátran fogyasztható. 1 darab muffin energia- és tápanyagtartalma: 165 kcal, 14 g szénhidrát, 10 g zsír és 3 g fehérje.

forrás: Bébik.hu