Információk, érdekességek

Plantain, avagy mire jó a főzőbanán?

2020. május 20.

Vannak, akik még jól emlékeznek azokra az időkre, amikor Magyarországon banánt csak télen lehetett kapni, és akkor is csak mutatóba, nagyon drágán és nagyon kis mennyiségben. Desszertként fogyasztották az emberek, és senkinek nem jutott eszébe, hogy bármilyen ételbe bele lehetne tenni. Aztán változtak az idők, a banán most már mindenki számára elérhető alapgyümölcs lett, és számtalan recept összetevői között feltűnik, sőt, vannak, akik szerint igazi szupergyümölcs.

Mostanra egyre gyakrabban írnak a receptek főzőbanánt, találkozhatunk vele a szuper-és hipermarketek polcain. De vajon mire jó, miért más, mint a rendes banán? Ezeknek a kérdéseknek járt utána az Interfood, tartson velünk Ön is, tudjon meg ma is valami újat!

Mi is az a főzőbanán?
A főzőbanán egy Délkelet-Ázsiából származó banánfajta, nem azonos a még éretlen zöld színű banánnal. Színe zöld, mérete nagyobb, alakja pedig egyenesebb, mint amit megszoktunk, felhasználása teljesen eltérő a hagyományos banánétól.

Egy banán, aminek nincs banán íze
A főzőbanán sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán, íze nyers, zöldséget idéző. Nyersen gyakorlatilag ehetetlen. Rendkívül magas a keményítőtartalma, ezért hőkezelés szükséges ahhoz, hogy fogyasztható legyen. Főzés, sütés, grillezés után válik ehetővé.

A banán az új krumpli
A trópusok nagy részén a főzőbanán alapélelmiszer, a szegények étele, olyan, mint hazánkban a krumpli. Felhasználják főzve, sütve, grillezve, készítenek belőle chipset és sós banánpürét is. Sötétzöld állapotában úgy kell meghámozni, mint a krumplit, ha érettebb és sárgább, akkor már könnyebben lejön az héja, ám akkor sem számíthatunk a hagyományos banán édes ízére, sem annak állagára.

Miért érdemes fogyasztani?
A diétázók igazi ősellensége a hagyományos banán, hiszen annak nagyon magas a cukortartalma. Ezzel szemben a főzőbanán alacsony cukortartalommal bír, valamint magas a B- és a C-vitamin tartalma. Sok benne a kálium és a pektin. Ez utóbbi segít a hasmenés csökkentésében, ezért emésztőrendszeri bajok esetén ajánlott fogyasztása.

forrás: Bébik.hu