Információk, érdekességek

Piros csodák: Meggyszörp, rumos meggy, meggylekvár

2020. június 17.

A nyár egyik legkedveltebb és leginkább bővelkedő gyümölcse a meggy. Több fajtája van , ismerünk édesebb, nagyobb szemű, de savanykásabb ízeket ettől a gyümölcstől. Természetesen a fáról leszedve azonnal befalva a legízletesebb. De gondolnunk kell a cudarabb időkre is. Tegyük el a nyár ízeit! Készítsünk, befőttet, szörpöt pofon egyszerűen!  

Meggyszörp
A megyszörpöhöz a cigánymeggy a legjobb, ami apró, de fekete és a legzamatosabb. A meggyszemecskéket előszőr ki kell válogatni, hogy ne kerüljenek férges részek hozzánk, majd, meg kell mosni, majd magostól összenyomni és másnapig lefedve állni kell hagyni. Másnap a levét lecsorgatni és minden literéhez 80 deka cukrot téve 20 percig fõzni. Kihülés után üvegekbe töltjük és ledugaszoljuk.

Rumos meggy szárastól
2 kg meggy (szárastól), fél kg cukor, fél liter rum.
A nem túlérett meggyet megmosni beletenni az üvegekbe és rászórni a cukrot. rummal leönteni és a spájzba tenni. Desszertek, fagylaltkelyhek díszítésére rendkívül mutatósak a száras meggyszemek.

7 aranyanács kezdőknek
Természetesen gondoltunk azokra is, akik nem gyakorlott háziaszonyok . Számukra összegyüjjtöttünk néhány jó tanácsot.

  1. Csakis makulátlan, egészséges nyersanyagok használjunk !
  2. Az edények, eszközök tisztaságával ne legyen hiba !
  3. A legjobb, ha van befõzés céljára tartott lábasunk, fazekunk, fakanalunk stb.
  4. Ne használjunk jódozott sót a tartósításhoz !
  5. Akkora üvegekbe konzerváljunk, amelyeket kb. egy két alatt elfogyasztunk ! A megbontott üveg hûtõben, vagy hideg kamrában tartandó !
  6. Ne bontsuk fel másnap az eltett finomságokat!
  7. A meggyen kívűl természetesen más gyümölcsfélékkel is örvendeztet a természet. Meglepetésül egy kis ínyencség…

Vegyes gyümölcslekvár
35 dkg egres, 35 dkg eper, 35 dkg málna, Fél kg extra zselécukor, 1 citrom leve.
A gyümölcsöket megtisztítom, megmosom és felaprítom. Üvegedénybe teszem és 600 Watton 10 percig mikrózom. Kissé szétnyomkodom. Belekeverem a zselécukrot és a citromlevet. 600 Watton újra 10 percig fõzöm. Üvegekbe töltöm és azonnal lezárom.

forrás: Harmonet.hu