Információk, érdekességek

Óvatosan a légkondicionálóval!

2018. augusztus 13.

Amikor azt érezzük, hogy a klímaberendezésből kellemetlen szag árad, jó, ha résen vagyunk. A légkondicionálóban elszaporodó kórokozók ugyanis veszélyesek lehetnek egészségünkre: különféle – néha igen súlyos -légzőrendszeri betegségeket okozhatnak.

A nyári melegben egyetlen gombnyomásra kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást vagy éppen az autót, de nincs ez másként  munkahelyi környezetben sem. Sajnos azonban a légkondicionálásnak lehetnek olyan, az egészségre gyakorolt negatív hatásai is, amelyekkel tisztában kell lennie azoknak, akik a kánikulában klímaberendezést használnak. 

A légkondicionálók elterjedésével egyre gyakoribbá váltak az általuk okozott futó és súlyosabb megbetegedések is.  Míg azt sokan tudják, hogy tanácsos mellőzni a légkondicionáló túlzott használatát, illetve hogy nem igazán bölcs dolog a klímából kiáramló hideg levegő útjában tartózkodni – elkerülendő a nyári náthás, meghűléses tüneteket, ízületi panaszokat -, sokan tudják. Azt azonban kevesebben, hogy egészségünkre nézve a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Az elhanyagolt ‘klímafertőzések’ forrása

Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott szennyeződések, por, baktérium- és gombatenyészetek – tudtuk meg dr. Magyar Donát aerobiológustól, a Budai Allergiaközpont szakemberétől. A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. Az ugyanezen kórokozó által okozott legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetcsoporttal, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.

Asztmát, allergiát is okozhat

A légkondicionáló berendezés ezen kívül még számos fertőzést okozó mikroorganizmus  számára biztosít kedvező életfeltételeket. A nem megfelelően karbantartott berendezések a korábban már említett legionellózis és Pontiac-láz kórképen kívül az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:

  • túlérzékenység okozta tüdőgyulladás
  • asztma,
  • allergia,
  • szisztémas mycosis, ami egy, az egész szervezetre kiterjedő gombafertőzés
  • aspergillosis –  a tüdőben kialakuló gombás fertőzés

Szezon előtt és után: klímatiszítás!

A klímaberendezés szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok a készülékben megtelepedve és elszaporodva a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringjenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer – legjobb szezon előtt és után is – vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy, ha a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Fontos a csepptálcán vagy más alkatrészeken kialakuló pangó víz megszüntetése, mert a ventilátor által lesodort vízpermet okozhatja a súlyosabb fertőzéseket. A berendezések karbantartásához mindig kérjük szakember segítségét, ezzel sok bajt előzhetünk meg!

forrás: Bébik.hu