Információk, érdekességek

Őszi nátha kergetője

2017. november 15.

Esős, szeles hirtelen lehűlt időben, a kutyának sincs kedve kidugni az orrát a házából, de gyakran sajnos ez nem kedv kérdése, muszáj. Már előre félünk a prüszköléstől a náthától, a hidegrázástól. Néhány fortéllyal elkerülhető vagy orvosolható a baj, csak a gyógyfüvestéka kulcsát kell előkeresnünk és máris védve vagyunk mindenféle őszi bajoktól.  

 

Esernyővel bőrig ázva 

Van úgy, hogy napsütést, szelet ígér a mosolygó meteoróguss ehelyett beköszönt a többnapos esőzés időszaka, s mi persze bőrig ázva érkezünk haza több csomag papírzsebkendővel a zsebünkben. Na itt a hideg, jön a betegeskedés. A közhittel ellentétben a meghűlést nem a hideg, vagy a szervezet lehűlése okozza. A nedvesség csupán kedvez a bacilusoknak és a terjedésüknek. A lemerült immunrendszernek elég egy tüsszőgés és már meg is fertőződött. Tüsszentéskor ugyanis nagy mennyiségű és a tüdőből az orron keresztül távozó levegő az orrban lévő szennyeződések nagy részét a szabadba sodorja. Tüsszentéskor a vírusok ezrei szabadulhatnak ki az orrból és a levegőbe kerülve "szabad prédává" válhatnak más emberek számára, akik belélegzik azokat és esetleg megbetegítve őket. A megfázásnak rendszerint négy fázisa van. Az első, amikor száraz, viszkető, esetleg csípős érzés jelentkezik az orrban, ami néhány óráig is eltart. Majd a vírus szaporodásával párhuzamosan az orr nyálkahártyája érzékennyé válik, megduzzad, és váladékot termel. Ilyenkor az orrfolyást gyakori tüsszentés kíséri. Felléphet láz is és torokfájás is társulhat a kezdeti tünetekhez. Ez a szakasz három-öt napig tart általában. Az utolsó szakasz a gyógyulásé, amikor a meghűlés tünetei fokozatosan elmúlnak. Az első tünetek megjelenése után a betegség néhány nap alatt fejlődik ki és rendszerint 7-10 napig tart. Gyakran az eredeti vírusfertőzést bakteriális felülfertőzés követi, amely jellegzetes betegségek forrásává válhat. 

A megelőzés első lépése az immunrendszer feltöltése, ami a nyár idejére tevődött. Ha ez nem történt meg vagy egyik betegségből a másikba ugrálunk, akkor más a helyzet. Vehetünk különböző immunerősítőket, de folyamodhatunk kúraszerű teázáshoz is. Azt fontos tudni, hogy egy kúra maximális időtartalma ne legyen hosszabb 6 hétnél. 

Óvó teakeverék nedves napokra: 
Keverjünk össze kamillát, hársfát, csipkebogyót és csalánlevelet. Ezt öntsük le nem forró, hanem jó meleg vízzel, áztassuk egy negyed óráig s így egy C vitaminban gazdag, méregtelenítő, torkot gyógyító, náthaelűző keveréket kapunk. 
Fontos, hogy ezt az italt 4 évesnél fiatalabb gyerek ne fogyassza és mi is naponta max. 3 alkalommal. 

Gyümölcsök és zöldségek erejében bízva. 

Az örök segítség 
Alma: Ez a hazánkban a legkönnyebben és legolcsóbban kapható gyümölcs, béltisztító, baktérium megkötő csoda. Soha ne hámozzuk meg, csap alaposan mossuk meg, mivela héja vírusölő anyagokat tartalmaz. A, B, C vitaminban gazdag, káliumot, vasat és jódot tartalmaz. 

Fokhagyma 
Ez a gerezdes csoda baktérium és vírusölő anyagokat tartalmaz, csökkenti a vérnyomást és igen magas antibiotikum tároló. 

forrás: Harmonet