Információk, érdekességek

Őszi ápolás a bársonyos bőrért

2018. október 14.

A nyári örömök, a strandolás, napozás nyomot hagynak a bőrünkön is, így jól tesszük, ha nyár végén extra ápolással kényeztetjük.  

Hidratálás: belülről is

A sós tengervíz bár nagyon jó tisztító hatású a bőrünkre, de szárítja is a bőrt, a gyakori strandolás nemkülönben. A kiszáradást belülről és kívülről is célszerű orvosolni! Jól teszed, ha elegendő folyadékot iszol (2-3 l víz, gyógyteák, gyümölcslevek), kerülöd a túlzottan savasító ételek nagy mennyiségben történő fogyasztását (hús, kávé, fehér liszt és cukor, édességek, nassolnivalók) és előnyben részesíted a friss vagy párolt zöldségeket, a salátaféléket, a gyümölcsöket, a jó minőségű fehérjét (hal, szója, csirke) és a teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Házi testradír
Használj jó minőségű, gyengéd testradírt két-háromnaponta, ez segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, így a bőröd szinte újra fellélegzik. Testradírt otthon is készíthetsz hidegen sajtolt növényi olaj és tengeri só használatával – ez kíméli a legjobban az igénybe vett bőrt. Ehhez vegyél néhány kanál bármilyen tiszta növényi olajat és keverd össze finom szemcséjű tengeri sóval, hogy egy kenhető állagú pépet kapj. Ezt dörzsöld be a bőrbe (értelemszerűen a kádban, mert potyog), és finom körkörös mozdulatokkal radírozd le a bőröd. Utána zuhanyozd le, és általában plusz testápoló használata sem szükséges az olaj miatt. A testradírt elkészítheted kókuszvajjal és cukorral is, adhatsz hozzá egy evőkanál zabkorpát is – ez is szépíti a bőrt.

Gazdag ápolás
Érdemes az őszi időszak beköszöntével gazdagabb összetételű testápolóra váltani  - meghálálja a bőröd. Különösen akkor ügyelj az összetevőkre, ha érzékeny a bőröd vagy hajlamos vagy az allergiára. Ma már egyre kevesebben szeretik feleslegesen méreganyagokkal terhelni a szervezetüket, ezért választják a természetes alapanyagokból készült vagy az organikus termékeket. A bőrt különösen finom tapintásúvá teszik a kókuszvajjal, olívaolajjal, shea vajjal, kakaóvajjal készült krémek, testvajak.

A testvajak ideális választást jelentenek a száraz, igénybevett bőrre, ugyanis több értékes tápláló olajat tartalmaznak a vizesebb testápolókhoz képest. Nemcsak intenzíven táplálja a bőröd, de selymessé és puhává is teszi. Válassz természetes illóolajokkal és kivonatokkal gazdagított testvajat, ami egészen biztosan nem irritálja a bőrt.

Tipp: Ha nagyon száraz a bőröd, válassz aloe vera géles készítményeket, de otthon is készíthetsz magadnak egy testpakolást a levágott és kipréselt aloénövényből. Az aloé egyébként nagyon jó a sok napsütésnek kitett, esetleg leégett bőrnek is.

Táplálás a köbön
A bőrt különösen puhává és finom illatúvá teszi a kakaóvaj, a mandulaolaj pedig extra tápláló hatóanyagokat tartalmaz. A kakaóvaj ma már könnyen beszerezhető bioboltokban vagy szaküzletekben – a legjobb, ha organikus minőségűt választasz. Otthon vízfürdőben felolvasztva tudod a legjobban felhasználni, keverheted bármilyen másik bőrtápláló olajjal. Még illóolaj sem szükséges hozzá, hiszen önmagában finom illatú.

Extra tisztítás
Mi az, ami segít tisztán tartani a bőrödet azon kívül, hogy egészségesen táplálkozol és kerülöd a méreganyagokat? A napi nyolc óra alvás nemcsak pihentet, hanem megfelelő körülményeket biztosít a szervezet méregtelenítéséhez. Ha úgy érzed, ráférne a bőrödre is egy nagygenerál, akkor iktass be egy szaunát és járj rendszeresen masszázsra! A szauna semmi máshoz nem foghatóan tisztítja ki a legmélyebben lerakódott szennyeződéseket, amellett, hogy az egész testre jó hatású és immunerősítő is. A masszázs, különösen a nyirokmasszázs segít eltávolítani a méreganyagokat, mivel célzottan a nyirokutakba tereli azokat. Ilyenkor még jobban ügyelj azonban a megfelelő folyadékbevitelre, hogy a bőrből, a kötőszövetből és a sejtekből felszabadult méreganyagok el is tudjanak távozni. Igyál salaktalanító teakeveréket vagy csalánteát.

forrás: Harmonet