Információk, érdekességek

Önbecsülésed forrása Te magad vagy!

2023. február 24.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Túlságosan fontos számunkra, hogy mit gondolnak, mondanak rólunk mások, magunkról alkotott véleményünk is gyakran ettől függ. Tartozni akarunk valakihez, szükségünk van mások szeretetére, tiszteletére, megbecsülésére. És ez tényleg nagyon fontos.  

Harmóniában önmagaddal
Igenis fontos, hogy mit gondolnak rólad a barátaid, szeretett rokonaid, munkatársaid. De nagyjából itt a határ! Ne akarj mindenkinek tetszeni, megfelelni – úgyse tudsz! – csak azoknak, akiket szeretsz, akinek a véleménye fontos a számodra. Hiszen hozzájuk tartozol.

De legalább ennyire fontos, hogy önmagadhoz "tartozz", azaz harmóniában élj önmagaddal. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy szeresd, tiszteld, becsüld azt az egyedüli és kivételes nőt, aki vagy.

A gyermek önbecsülésének forrása a dicséret, a személyét – és nem tevékenységét – ért bírálat viszont rombolja azt. Felnőttséged egyik legfontosabb ismérve, hogy önbecsülésed fenntartásában mennyire vagy kiszolgáltatva mások dicséretének, illetve bírálatának. Ha ismered és elfogadod önmagadat, akkor már megalapoztad önbecsülésedet is.

Az önbecsülésnek több összetevője van: az önbizalom, az öntisztelet és az önszeretet.

Mitől függ az önbizalom?
Önbizalmunk függ korábbi sikereinktől, de legalább ennyire fontos, hogy ne féljünk a kudarctól. Higgy abban, hogy képes vagy tanulni a kudarcból, és a magad javára fordítani azt. Merj dönteni, és higgy abban, hogy – az esetek többségében – képes vagy helyesen dönteni.

De azt is tudatosítanod kell magadban, hogy jogod van tévedni, jogod van hibákat elkövetni, jogod van meggondolni magad! Ha feladod a tévedés jogát, ezzel voltaképpen az önállóságodat adod fel. Hiszen a tévedéstől való félelmedben átengeded a döntést másoknak (Az anekdota szerint egy sikeres embert megkérdeztek, hogy mi sikereinek titka. "Jó döntéseket szoktam hozni" – felelte. "És hogyan tanult meg jól dönteni?" – kérdezte a riporter. "A rossz döntéseimből!" – hangzott a válasz.) Persze alkalmanként dönthetsz úgy is, hogy átengeded a döntést másnak.

Ahhoz is jogod van, hogy megváltoztasd a döntésedet. Ilyen esetben azzal szoktak vádolni, hogy következetlen vagy. Pedig nem a döntéshez, hanem a tényekhez érdemes ragaszkodni. Ha a körülmények változnak, változik a döntés is. Sőt: ahhoz is jogod van, hogy döntésed "logikátlan" legyen! Ezzel általában a férfiak szokták vádolni a nőket. És voltaképpen saját logikájukat kérik számon rajtunk. Ha például egy nő, akinek jól kereső férje van munkát vállal, és az ebből származó jövedelmét takarítónőre költi, ez a sok férj szerint logikátlan. Az asszony számára azonban logikus döntés: hiszen jobban élvezi a munkát, amit vállalt, mint az otthoni végeláthatatlan takarítást.

Az öntisztelet nem függ mások véleményétől
Az öntisztelet azt jelenti, hogy sikereidtől és kudarcaidtól függetlenül elfogadod magadat egyedüli, megismételhetetlen értékes nőként, aki méltó saját, megkülönböztetett figyelmére. Önbizalmad, önbecsülésed nem függhet mások véleményétől, helyeslésétől, jóváhagyó bólintásától. Ha azt akarod, hogy legyenek, akik igazán szeretnek, tisztelnek Téged, akkor azt is meg kell kockáztatnod, hogy olyanok is lesznek, akik nem fognak szeretni. Úgy kell tisztelned magad, hogy ne helyezz senkit bíróként önmagad fölé. Csak saját magad bírája lehetsz!

S ha önmagad felett bíráskodsz, légy igazságos! Ha tévedtél, hibát követtél el, ismerd el, és tanulj belőle! Ha nem tanulunk hibáinkból nem is érdemes elkövetnünk őket! Elítélhetjük a hibát, a tévedést. De ne vesd meg, ne ítéld el, ne ostorozd önmagad. Ha ítélkezel önmagad felett, ha semmirekellőnek, értéktelennek, gyávának, tehetségtelennek tartod magad, akkor aláásod önbecsülésedet, és minden bizonnyal még több és nagyobb hibát fogsz elkövetni. Éppen ezért jogod, sőt kötelességed megbocsátani magadnak.

 

Az önszeretet nem önzés!
Az önszeretet sokak számára a legnehezebben elfogadható és megvalósítható dolog. Sokan összetévesztik az egészséges önszeretetet a tömjénező önimádattal, mely önzéshez, nagyképűséghez, mások lebecsüléséhez vezet. Pedig a Bibliában is ez áll: "Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!" Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy csak akkor tudsz másokat igazán szeretni, ha elfogadod, és szereted önmagadat is. Mégis, sok nő érez bűntudatot, ha önmagára, saját vágyaira, szükségleteire figyel. Ezért nagyon sokan az önelhanyagolás bűnét követik el.

Figyelj Magadra, kényeztesd olykor Magad! Reggelente – még mielőtt felkelnél – gondold végig, tervezd el: "Milyen örömeim lesznek Nekem ma!" Hidd el: nem vagy önző, ha önmagadra (is) gondolsz. Ha keresed, észreveszed és megvalósítod a kisebb-nagyobb örömöket az életedben. Csak boldog nők tudnak másokat – férfiakat, gyerekeket – boldoggá tenni.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu