Információk, érdekességek

Olcsó, családi menü

2019. március 23.

Nem túl sok hozzávalóból, jól variálhatóan készíthetsz tartalmas menüt! Ez az adag 4-5 embernek elég ebédre. A hozzávalók többsége megtalálható otthon, csak a húst kell megvenni.  

Leves: Zöldségkrémleves fokhagymás pirítóssal

Hozzávalók: 50 dkg vegyes zöldség (lehet répa, burgonya, karalábé, zeller, cukkíni, stb. akár fagyasztott keverék is), 3 dl tej, só, őrölt bors, 1-2 ek. olaj, 2 ek. étkezési keményítő vagy rizsliszt

A zöldségeket megmosom, összeaprítom, nagyjából megegyező darabok legyenek. Kevés olajon elkezdem párolni, majd mikor már puhul felöntöm a tejjel és még 7 dl vízzel, ízesítem és felforralom. A puha zöldséges levest botmixerrel összetöröm, a keményítőt vagy a rizslisztet kevés vízzel összekeverem és ezzel sürítem a levest. A zöldségektől és ettől a kis sűrítő anyagtól el fogja érni a kellemes állagot. (természetesen adhatsz hozzá tejet vagy vizet ha túl sűrűnek találod, mindenki saját ízlése szerint alakíthatja)

Ezután ízlés szerint ízesíthető. Például szórhatsz bele egy kis kakukkfűvet vagy reszelhetsz bele szerecsendiót vagy éppen fokhagymát! Ezekkel egy kicsit karakteresebb ízt érhetsz el de ha az egyszerűbb, letisztultabb ízeket szereted akkor ez a leves plusz fűszer nélkül is ízleni fog!

Fokhagymás pirítós: én úgy szoktam,hogy megsütöm a sütőben a kenyérszeleteket majd utána dörzsölöm be fokhagymával és vágom csíkokra ill. kockákra. Viszont készítheted úgy is,hogy kevés olivaolajban elkeversz jó sok zúzott fokhagymát és azt kened  a kenyérre majd így pirítod meg!

Főétel: Provance-i pulykaragu

Hozzávalók: 1 pulyka felsőcomb (lehet csontos, azt majd később egy leveshez felhasználhatjuk), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 nagyobb sárgarépa, olaj, kakukkfű, rozmaring, só, bors

A húst kis kockákra-darabkákra vágom, a hagymát összeaprítom. Kevés olajon megdinsztelem a hagymát, rádobom a húst és fehéredésig sütögetem. Ezután hozzádobom a megpucolt, karikára vágott sárgarépát, kevés vizet öntök alá és fedő alatt párolom. Közben ízesítem a fűszerekkel és addig főzöm míg a hús megpuhul és jó szaftja nem lesz.

Köretként kockázott főtt majd megpirított burgonyát vagy friss kenyeret ajánlok mellé.

Harmonet tipp: A pulykacombot nagyon ajánlom raguk, pörköltek és sültek készítéséhez mert hús nem száraz viszont rágósnak sem mondható. Finoman fűszerezve, kellő ideig fólia alatt sütve nagyon ízletes, puha húst kapunk!

forrás: Harmonet