Információk, érdekességek

Nyugtatók, amelyektől „függővé” lehet válni

2019. március 07.

Golgotavirág (Fotó: pixabay.com)Ideges nyugtalanság, szorongás és az ezzel összefüggő alvászavarok esetén sok beteg benzodiazepinekhez nyúl(na), nem számolva azzal, hogy ezeknek a gyógyszereknek a szedésekor – a drogokhoz hasonlóan – testi és lelki függőség alakulhat ki.

Magánéleti, munkahelyi, anyagi vagy egyéb válsághelyzetekben az emberek jelentős része „szintetikus szerekbe menekül”. Nyugtató, szorongásoldó gyógyszert íratnak fel az orvossal, olyat, amilyet korábban valamelyik családtagjuk, szomszédjuk szedett, és ami olyan erősen hatott, hogy a problémák ellenére is lehetővé tette az el- és átalvást.

Az általában alkalmazott, úgynevezett benzodiazepinekkel (pl. alprazolám, diazepám, klórdiazepoxid hatóanyagok) szemben az egyik legfőbb probléma a mellékhatásuk. Szedésük másnapra átnyúló kábultságot okoz, és az ember úgy ébred, mintha másnapos lenne, ami kihat a koncentrációs képességére, így a munkavégzésére és az autóvezetői, gépkezelői képességeire is. A benzodiazepinek szedése alatt megnő az elesések és a különféle balesetek, csonttörések gyakorisága – különösen időskorban. Emellett a szellemi leépülés gyorsulásával is összefüggésbe hozták a tartós szedésüket.

A benzodiazepin típusú nyugtatók, szorongásoldók maximum 4 hetes alkalmazásra szánt gyógyszerek. Ennek ellenére Európa-szerte milliók szedik hosszú távon ezeket a vényköteles patikaszereket, egyfajta függőséget kialakítva velük szemben. Amilyen könnyű rászokni a benzodiazepinekre, olyan nehéz leszokni róluk!

A szedésük hirtelen abbahagyása megvonásos tüneteket (pl. idegesség, verejtékezés, remegés, álmatlanság) produkál. A leszokás orvosi, gyógyszerészi segítséget tesz szükségessé, és csak több lépcsőben, fokozatos dóziscsökkentéssel valósítható meg eredményesen. Számos nemzetközi vizsgálat bizonyítja azonban, hogy bár leszokni nem könnyű, minden esetben megéri!

Az „erős” nyugtatókat célszerű tehát a szakorvosilag indokolt esetekre tartogatni, és az enyhe szorongás, a mindennapi életvitel okozta stressz mérséklésére gyógynövényalapú szorongásoldókat alkalmazni. A levendulás, macskagyökeres, citromfüves, golgotavirágos vagy komlós készítmények előnye, hogy azok szedése nem alakít ki függőséget, és szedésükkor nem jellemző a másnapra átnyúló tompultságérzés sem.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin