Információk, érdekességek

Nehogy már a cipő csóválja a macskát!

2018. november 18.

Szabadulj meg hamar attól a kényelmetlen cipőtől, még ha egy vagyonba került is.  

"Távolíts el mindent, ami erőszakot áraszt” – ez a Ha… egyik sora (Sziámi), ez van a fülemben (megint) napok óta, mint az egyik legjobban dalba fogalmazott zen gondolat. (Zen a füleimnek...) Mert tényleg ki kell hajítani mindent, ami így vagy úgy, de erőszakot áraszt, és akkor már nagyjából jól is érzi magát az ember. És egyáltalán nem (csak) a primér erőszakra gondolok, de a verbálison keresztül az érzelmi zsaroláson meg a mérgező kapcsolatokon (l. még energiavámpírok, stb.) át egészen a legapróbb(nak tűnő) dolgokig, hogy szabadulj meg hamar attól a kényelmetlen cipőtől, még ha egy vagyonba került is.

Lehet, hogy ez egy viccesnek látszó példa, meg nem is a sajátom, ez a cipős dolog (egyik se került egy vagyonba, lol), de mégse az: tegyük fel, veszel egy méregdrága párat, mert valamit fel kell venni egy alkalomra, vagy mert valaki rábeszélt, vagy mert úgy döntesz, hogy egyszer az életben megengedheted magadnak. Egy hét hordás után se tudod megszokni, két hét után se, sose. Az év nagy részében ott áll a szekrényben, foglalja a helyet, porosodik, kimegy a divatból, mindeközben folyamatosan emlékeztet arra, hogy de hülye vagy. Amikor mégis felveszed, továbbra is kényelmetlen, ettől aztán akaratlanul is pocsékul érzed magad egész nap, ingerült vagy, összeveszel a barátoddal, belerúgsz a macskába. Ismerős?

Na, akkor dobd ki, vagy ajándékozd el. Most.

Ja, hogy hol van ebben az erőszak a macskás vonatkozáson túl? Ott, hogy egy hülye tárgy befolyásol. Nem engedi, hogy maradéktalanul jól érezd magad. Korlátoz. Ami korlátoz, az szerintem erőszak. Pontosabban, ami úgy korlátoz, hogy közben nem valamilyen pozitív érdeket szolgál, hiszen pl. egy egész konkrét korlát egy egész konkrét szakadék szélén egészen konkrétan korlátoz, de hát azért van, hogy ne zuhanj le.

Most látom, hazudtam: nem is a legkisebb dolgokkal kezdtem – a cipő csak egy szó, behelyettesíthető, és nem csak tárgyak elnevezésével.

És most nekiállok takarítani.

forrás: Harmonet