Információk, érdekességek

Náthaellenes szerek – Csak okosan a házi praktikákkal a gyerekeknél

2018. október 27.

Náthaellenes szerek: mit, hány hónapos/éves kortól lehet használni?

Készítmény, patikaszer

Legkorábban mikortól adható?

fiziológiás (izotóniás) (tenger)sós orrspray/orrcsepp

2 hetes kortól

érösszehúzó hatású orrspray, orrcsepp

terméktől függően néhány hetes, hónapos kortól

kamillatea

6-7 hetes kortól

vény nélküli fájdalom- és lázcsillapító készítmény (ibuprofén vagy paracetamol hatóanyaggal)

3 hónapos kortól

(ibuprofén 5 kg-os, paracetamol 6 kg-os testtömeg fölött adható)

csipkebogyótea, hibiszkusztea, bodzatea, hársfatea, rooibostea

5-6 hónapos kortól

méz

1 éves kortól

mentolos bedörzsölő, borsmentaolaj

2 éves kortól

szopogatós torokfertőtlenítő tabletták

3-4 éves kortól

Az ősztől télig tartó időszak a megfázásos megbetegedések melegágya

A bölcsődések, óvodások, kisiskolások gyakran „hurcolják” haza a vírus okozta fertőzéseket, és adják tovább a fertőzést a család többi tagjának, esetleg csecsemőkorú kistestvéreiknek is.

A megfázás különösen gyakori a hat évnél fiatalabb gyermekeknél, ők akár évi hat-nyolc alkalommal is megbetegedhetnek. Kamaszkorra javul a helyzet, már „csak” évi négy-öt náthás epizóddal kell számolni.

Otthoni praktikák – ezekre is figyeljünk oda!

A megfázással járó különféle panaszok kezelésére a sokféle patikaszer  mellett házi praktikákat is bevetnek a szülők. Nem mindegy azonban, hogy melyiket milyen idős csecsemőnél/kisgyermeknél alkalmazzák. Az ismeretek hiánya, az idejekorán történő alkalmazás, – a jó szándék ellenére – sokszor komoly problémákhoz vezethet.

  • A torokfájás, köhögés esetén alkalmazott, vitaminokban gazdag mézzel csak egy éves kor fölött szabad kínálni a kicsiket, és csak az első születésnapjuk után ajánlott a teájukat mézzel édesíteni. A feldolgozatlan méz a Clostridium botulinum baktérium spóráit tartalmazhatja, amik a csecsemő bélcsatornájába kerülve szaporodásnak indulhatnak. A Clostridium botulinum által termelt méreganyag, az ún. botulotoxin, súlyos esetben légzés- és nyelésbénulással járó halálhoz is vezethet.
  • Mentolos mellkas-bedörzsölőket, vagy a borsmenta illóolaját tartalmazó inhaláló-szereket csak 2 éves kor fölött javasolt használni. A mentol vagy a borsmentaolaj használata két éves kor alatti gyermekeknél légzési nehézséget, fulladásos rohamot válthat ki. A mentolos készítmények egyes csecsemőknél és kisgyermekeknél olyan súlyos légszomjat okozhatnak, ami kórházi ellátást igényel. Nem kell azonban örökre mellőzni a szereket. Két éves kor fölött alkalmazva a készítmények jótékony hatásúak: a gyermekek légzése javul, az éjszakai alvásuk pihentető lesz, a köhögésük csillapodik.
  • A sóoldatok és tengeri sós készítmények „mosó”-hatásuk révén kimossák az orrváladékot, valamint az orrnyálkahártyán található vírusokat és baktériumokat. A megfelelő koncentrációban sót tartalmazó készítmények tisztítják a gyermekek orrát, elősegítik a könnyű légzést. A csecsemőknél az orrváladék megfelelő szívóeszközzel (pl. orrporszívó) való eltávolítása előtt fellazítják, könnyen kiszívhatóvá teszik az esetleg megszilárdult orrváladékot. A „hatóanyagot” nem tartalmazó spray-k, oldatok már két hetes kortól alkalmazhatók. A készítményeknek mellékhatásuk nincs, túladagolásuk nem lehetséges, olyan gyakran alkalmazhatók, ahogy arra szükség van.
  • Az érösszehúzó hatóanyagot (oximetazolin, xilometazolin stb. tartalommal) tartalmazó orrcseppek és orrspray-k gyors enyhülést hoznak eldugult orr esetén. Előírásszerű használatuk – terméktől függően – néhány hetes vagy hónapos kortól kezdve javasolható.
  • Megnyugtató érzés egy szülőnek, ha van kéznél fájdalom- és lázcsillapító (paracetamol vagy ibuprofén hatóanyaggal). Ezek a gyógyszerek három hónapos kortól adhatók a kicsiknek, ha a csecsemők súlya meghaladja a betegtájékoztatóban megadott testtömeget (általában 5 vagy 6 kilogrammot). Tudni kell azonban, hogy mikor kell orvoshoz fordulni: ha a fél évnél idősebb csecsemők lázas tünetei két-három napon belül, illetve a három-hat hónapos csecsemők tünetei huszonnégy órán belül nem enyhülnek, vagy súlyosbodnak. Három hónaposnál fiatalabb lázas csecsemővel a gyermekorvos felkeresése elengedhetetlen.
  • A torokfertőtlenítő hatású szopogatós tablettákat a lenyelés/félrenyelés jelentette veszély miatt csak akkor lehet javasolni, ha a gyermek elég nagy ahhoz, hogy képes legyen biztonsággal elszopogatni a készítményt. Ez általában leghamarabb 3-4 éves kortól lehetséges.

A légzési nehézségekkel járó panaszok, a súlyos mértékű hányás, a nem csillapítható, magas láz kezelése túlmutat az öngyógyszerezés és a házi megoldások kínálta lehetőségeken, ezek az állapotok a szövődmények elkerülése érdekében azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu