Információk, érdekességek

Mókus golyója

2019. április 02.

Ami valójában a mogyorókrémes túrógombóc, minden gyerek - és az örökké gyermeklelkű felnőttek - kedvenc és könnyű desszertje. Akár még főfogás is lehet egy kiadósabb leves után.  

Hozzávalók:
½ kiló sima zsírdús túró (még jobb a házi túró, de azt ki kell nyomkodni egy kicsit)
12 evőkanál búzadara
3 tojás sárgája
Pici só és olaj/margarin (1/4 kocka)
7 evőkanál darált dió
3 evőkanál zsemlemorzsa
3 evőkanál kristálycukor
Nutella

Elkészítés:
A túrót és a búzadarát a tojás sárgájával, icipici sóval összedolgozzuk, és félretesszük, legjobb, ha kb. 2 órát áll, mert utána habkönnyű lesz az eredmény. A nutellát rakjuk be egy rövid időre a hűtő legmelegebb részére, hogy ne csepegjen, ha dolgozni akarunk vele, de ne is legyen merev állagú.

Míg a massza álldogál, rakj egy serpenyőbe egy negyed kocka margarint vagy kb. ennyi olajat, olvaszd fel, tedd bele először a 3 evőkanál zsemlemorzsát, majd ha az már felszívta a nagyja zsiradékot, add hozzá a darált diót (ízlés szerint lehet több is!) és forgasd át addig, míg kicsit meg nem pirul, add hozzá a cukrot, és addig pirítsd míg hozzá karamellizálódik a morzsához. Ebbe kell majd szedni a gombóckákat.

Ha a túrógombóc már álldogált és a nutella is éppen megfelelő szilárdságú, (nem húz csíkot az ujjadról, ha belenyúlsz egy nyalintásért!) verd fel a tojáshabot, óvatosan dolgozd össze a kettőt – közben rakj oda egy lábasban sós vizet forrni, egy pici olajat rakhatsz a tetejére – és máris kész a gombóc. Fogj egy nagy kanalat, meríts egy kanállal a gombóc tésztájából, egy kis kanállal nyomd be a közepét, tegyél bele nutellát, majd egy másik kanalat ellenkező oldalról fordítva, és szintén masszával tele, fordíts szembe, és nyomd össze a kettőt. Így a kezed érintése nélkül kissé hosszúkás formájú gombóckákat kapsz. A gombócot ne formázd kézzel, mert a tojáshab összetörik, csak kanállal dolgozz!

Csinálj egy próbakört, akkor jó a gombóc, ha feljött a víz színére, és megfordult a tengelye körül. Forgasd a morzsába, és h nem folyt ki a közepéből a nutella, folytasd a műveletet. Ha kifolyt, próbálj kevesebb nutellát használni, vagy a kanalak összefordításakor egy ici-picit az ujjad begyével besegíteni, hogy összegyógyuljanak a szélek.

A túrógombóc jól harmonizál erdei lekvárokkal is, ám legjobb a tömény bűn: ízesítsük csokival!
A gombócok tetejére olvasztott nutellát, vagy csokoládémázat csorgathatunk, kis guszta csíkokban, ha még van időnk rá, és fel nem faljuk egyből a serpenyőből, mert ez olyan finooooom!!!!

(HarmoNet tipp: Ha a tojásfehérjéhez egy kicsi csepp ecetet, vagy citromlevet cseppentünk, sokkal keményebb lesz a habja!)

forrás: Harmonet