Információk, érdekességek

Mit tehet a kismama, ha tetves?

2019. augusztus 22.

Előfordulhat, hogy miközben az anyukák az egyik gyermeküktől „elkapják” a tetvességet, éppen a másik gyermekükkel várandósak. Felmerül a kérdés, hogy milyen gyógyszereket és módszereket vethet be a kismama, amivel a tetveket hatékonyan elpusztíthatja, ugyanakkor a megszületendő gyermeke egészségét nem veszélyezteti.

Fotó: 123rf.comMit tehetsz, ha tetves vagy?

  • Legkézenfekvőbbnek az tűnik, hogy kémiai anyagok, irtószerek alkalmazása nélkül próbál meg a kismama a tetvektől és a hajszálakra ragasztott tetű-petéktől, az ún. serkéktől megszabadulni. Ehhez speciális, sűrű fogazatú tetűfésűk állnak a rendelkezésükre. Hogy a kifésülhetőség könnyebb legyen, célszerű a fésülés előtt hajat mosni. Bár a tetűfésű önmagában – rendszeresen alkalmazva – eredményre vezető lehet, a tetveket valamilyen módon elpusztító hatóanyagot tartalmazó szerekkel szemben alul marad a versenyben.
  • A klasszikus tetűirtó szerek úgy élnek az emberek gondolatában, hogy erős, penetráns vegyszerszagúak. A tetvekre idegméregként ható szintetikus d-fenotrint vagy permetrint tartalmazó alkoholos oldatok hajszeszként kerülnek forgalomba. Ezek néhány tized százalékban (általában 0,2 % – 1,0 %) tartalmaznak hatóanyagot és viszonylag sok alkohol található bennük. Nemcsak tetű- és serkeirtásra, de megelőzésre is alkalmasak, előírásszerű használatukat követően a következő hajmosásig (akár 2-3 hétig is) megakadályozzák, hogy újabb tetvek telepedjenek meg a hajon. Meg kell azonban jegyezni, hogy a szerekkel szembeni rezisztencia Európa-szerte terjedőben van, azaz a tetvek „megtanultak védekezni” az irtószerrel szemben. Emiatt az említett szerek sajnos nem minden esetben pusztítják el 100 % biztonsággal a tetveket.

Kismamáknál és szoptató anyáknál lehetőleg kerülni kell a vegyi anyagokkal (d-fenotrin, permetrin hatóanyagok) való tetűirtást. Egyrészt, mert nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat azokról a kismamákról, akik a szintetikus hatóanyagú tetűirtókat használták, így azok biztonságossága nem bizonyított; másrészt, mert szerencsére léteznek olyan egyéb megoldások, amik a várandós nőknél is biztonságos alternatívát jelentenek a tetűirtásban.

Mit használhatnak a kismamák és a szoptató anyák, ha meg akarnak  szabadulni a tetvektől?

Az általuk használható szerek a magzatra vagy a szoptatott csecsemőre nézve nem lehetnek károsak, ugyanakkor hatékonyan el kell pusztítaniuk a tetveket. Ezeknek a kritériumoknak felelnek meg bizonyos olajok és a dimetikon hatóanyagot tartalmazó készítmények, amik esetükben is alkalmazhatók.

  1. Az olajos tetűirtó patikaszerek közül a gyógyszertárakban általában a kókuszolajos-ánizsolajos és/vagy repceolajos-kókuszolajos kapható. Az olajok hatásmechanizmusa egyszerű: bevonják a tetveket, befolynak a tetvek légzőnyílásaiba és ezeket a nyílásokat elzárva ölik meg őket. A petékre, a serkékre nem hatnak így az olajok, azokat nem pusztítják el. Mintegy egy hetet vesz igénybe, míg a serkéből tetű lesz, emiatt az olajjal való kezelést 7-8 nap után ismételni kell, hogy a serkékből időközben kifejlődött tetvek is elpusztuljanak. Visszafertőződés ellen az olajos szerek nem biztosítanak védelmet, megelőzésre nem használhatók. A szintetikus hatóanyagú tetűirtókkal szemben az olajok előnye, hogy hatásmechanizmusuknál fogva velük szemben rezisztencia nem alakulhat ki.
  2. A dimetikont tartalmazó készítmények – az olajokhoz hasonlóan – fizikai módon fejtik ki a hatásukat: bevonják, és ez által megfojtják a tetveket. Sajnos a serkéket nem ölik meg, így egy hét elteltével szükség van a kezelés megismétlésére. A dimetikonos patikaszerek alkalmazása terhesség és szoptatás alatt is biztonságos.

(Érdekesség, hogy a dimetikont egyéb területen is alkalmazza a gyógyszeres terápia: puffadás esetén a bélben jelenlévő gázbuborékok roncsolására, a puffadás okozta hasi feszítő érzés megszüntetésére szolgál. A tetűirtásra kifejlesztett dimetikonos szerek azonban csak az alkalmazási előiratban rögzítetteknek megfelelően, a hajas fejbőrön használhatók, azonat szájon át alkalmazni nem szabad,- még puffadás esetén sem!)

 Kérdezze meg gyógyszerészét!

Tetvesség esetén lényeges az, hogy a patikába betérő közölje a gyógyszerésszel, hogy kinek veszi a tetűirtószert. Amennyiben kismama vagy szoptató anya lesz a készítmény használója, speciális szempontokat kell figyelembe venni: esetükben az olajos vagy a dimetikonos termékek választandók.

A tetűirtás sikerének alapja, hogy mindig követni kell a betegtájékoztatóban leírtakat. Fontos az, hogy minden esetben a szükséges ideig legyen a készítmény a hajon, a fejbőrön; illetve lényeges, hogy a serkék elpusztítása miatt előírt ismétlő kezelések is a kellő időben megtörténjenek,- egyébként a várt hatás elmarad, nem pusztulnak el a tetvek.
 
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu