Információk, érdekességek

Mire kell felkészítenünk a gyermekünket?

2016. december 10.

Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, nem tudunk pontos választ adni arra, hogy mire kell felkészítenünk a gyermekeinket felnőtt korukra. Csak elképzeléseink vannak arról, milyen mértékben változik a világ, amire meg kell állniuk a saját lábukon.

Éppen ez a gyors változás az, ami biztossá teszi számunkra, hogy a talpraesettségnek, rugalmasságnak, alkalmazkodóképességnek, problémamegoldásnak biztosan szerepelniük kell a listán. Ezeknek a dolgoknak az elsajátítására rendkívül jó lehetőséget nyújt a társasjáték, hiszen a játékot nem fejlesztésként, hanem örömként, s kihívásként élik meg. Nagyon nagy tudás az, ha valaki az új, ismeretlen helyzeteket, problémahelyzeteket is kihívásnak éli meg, s nem riad vissza tőlük.

Minél több társassal találkozik gyermekünk, annál több játékhelyzetet old meg, s ezáltal annál több tapasztalatra tesz szert. Ráadásul nincs két egyforma lefolyású játék sem, s attól függően, hogy kik a játszópartnerek, nem mindig ugyanaz a stratégia fogja őt eredményhez juttatni. 

Így én mindenképpen javaslom, hogy a karácsonyfa alá valami társasjáték is kerüljön.
Természetesen vegyük figyelembe gyermekünk életkorát, képességeit, de az is fontos, hogy olyan játékot válasszunk, amit mi is szívesen játszunk, s hitelesek tudunk lenni abban, hogy játszani jó!

 

Karácsonykor érdemes családi játékot választani, hiszen pont az a fontos, hogy együtt legyünk. Egyszemélyes fejlesztő játékot -bár rengeteg kedvencem van közöttük - erre az alkalomra csak akkor adnék, ha kap a gyermek valamilyen társaságban játszható játékot is. Különben azt sugalljuk, hogy nincs igényünk vele közösen lenni. A karácsony szóljon az együttlétről, vidámságról!

A játékválasztást nem érdemes utolsó pillanatra hagyni, hiszen a boltokban a bevált, keresett, díjnyertes játékok hamar elfogynak a polcokról, a játékáruházak pedig esetleg nem tudják időben kiszállítani a karácsony előtt utolsó pillanatban megrendelt játékot. Ha nem vagyunk járatosak a játékpiacon, érdemes olyan helyen segítséget kérni, ahol szakértők tudnak segíteni a gyermekünk életkora, képességei, érdeklődési köre alapján.

Én a facebook Ügyesgyerek oldalán igyekszem minden nap valamilyen általam ajánlott játékot ajánlani már jó ideje, hogy ki-ki ötletet kapjon saját gyermekének. A www.ugyesgyerek.hu játékáruházban pedig fejlesztési területenként is kategorizáltuk a játékokat a könnyebb tájékozódás érdekében. 

Jó készülődést!

forrás: Harmonet