Információk, érdekességek

Mikulás nap - finn, norvég, holland és orosz szokások

2018. december 06.

A Mikuláshoz kapcsolódó szokások, illetve a karácsonyhoz fűződő tradíciók széles tárháza nyílik meg előttünk, ha az egyes országok hagyományait alaposan górcső alá vesszük.

Karácsony ünnepe számos érdekességet, és különbséget rejt Földünk országait tekintve.

Mikulás napi és karácsonyi érdekességek a világ országaiban

Finnország

Lappföld Joulupukki és Joulumuori, azaz a Mikulás és feleségének hivatalos otthona a keresztény hiedelmek szerint. A ténynek, miszerint az északi-sarkköri Korvatunturi, másnéven Fülhegy rejti a Mikulás házát, csupán az Egyesült Államok hagyománya mond ellent, amely ezt az Északi-sarkra teszi.

Lappföldön található a Mikulás műhelyfalva, ahol egész évben találkozhatnak az oda látogatók az igazi Télapóval, emellett betekintést nyerhetnek egy manókkal és édességekkel teli varázslatos világba. Az Északi-sarkkörön működik az a postahivatal is, ahová a világ összes gyermekének kívánsággal teli levele érkezik magához a Mikuláshoz.

A Mikulás december 5-én éjjel indul szétosztani ajándékait rénszarvas húzta szánján, amelynek a gyermekek december 6-án reggel örülhetnek. Meglepetésként az esetek döntő többségében a tradicionális karácsonyi édességet, a fahéjas, gyömbéres és szegfűszeges finn kekszet ajándékozza a gyermekeknek. Érdekesség, hogy az amerikai és a finn hagyományok ismét különböznek: míg Santa Claus szánja tud repülni, addig ez a lappföldi Mikulás járművére nem igaz.

Norvégia

Pelznickle („Szakállas Miklós”), a norvég Mikulás talán a legtöbb érdekes jellemzővel bíró Télapó a keresztény kultúrában.

Megjelenése is különbözik a megszokott Mikulás-ikonoktól: a kék ruhás, rongyos kalapos és kenyérrel teli hátizsákot cipelő szakállas Pelznickle gyakran úgy fest, mint aki fél szemére vak. Gyakran illetik a „fehér lovas” jelzővel is, hiszen útja során mindvégig kíséri Sleipnir nevű, nyolclábú, repülő lova.

A gyermekek, a zord külső ellenére, a december 6-ára virradó nap szalmával tömött csizmával várják a kandallónál, amivel a Mikulás lovának kedvére kívánnak tenni. Pelznickle a norvég hiedelmek szerint egy éjszaka alatt meglátogatja a Föld összes gyermekét, jelképként általában kenyeret adományozva.

Hollandia

Sinterklaas, a holland Mikulás a hagyományok szerint Spanyolországból érkezik fehér lován, Amerigon, egy gőzhajóval. A gyermekeket a születésnapján, azaz december 5-én lepi meg a fapapucsukba rejtett ajándékokkal, amelyek legtöbbször csokibetű, taai-taai (mézeskalács), vagy éppen pepernootiges (borsos sütemény).

A jó gyermekeknek ajándékot hoz, a rosszakat pedig Fekete Péter sorsára bízza. Fekete Péter - aki a Krampusz megfelelője -, a hagyományok szerint a rossz gyermekeket a zsákjába rejti és Spanyolországba viszi saját magával.

Oroszország

Gyed Moroz, azaz Fagy Apó az európai szokásokkal szemben január 1-jén látogatja meg az orosz gyermekeket. Veliky Ustug városából érkezik Trojka nevű fehér lován, unokájával, Hóleánykával, aki segítséget nyújt számára az ajándékok szétosztásában.

A piros, néha kék színű ruhát viselő Fagy Apó a gyermekeknek „mishka kosolapy”-t (étcsokoládéból készült, édes tejjel töltött cukorkát), vagy „krasnaya shapochka”-t (tejcsokoládéval bevont természetes gyümölcsökkel töltött cukorkát) hoz ajándékba.

Oroszországban a karácsony napja január 6-ára, Vízkereszt napjára esik. Ennek oka abban rejlik, hogy a pravoszláv egyház nem a Gergely, hanem az ókori Julianus-naptár szerint jelöli a napokat, így a karácsony majd 2 héttel későbbre esik. Így tudni kell azt is, hogy a karácsonyfát nem december 24-én kezdik el díszíteni, hanem szilveszter napján. Sokat kell tehát várni az orosz gyermekeknek ahhoz, hogy a jolkát, azaz a karácsonyfát feldíszíthessék és az ajándékaikat kibontsák.

Ugyancsak Vízkereszt napján kerül az asztalra az ünnepi vacsora, amelynek méltó lezárása desszertként a sajttorta és a kuglóf. Emellett tradicionális karácsonyi édességként tartják számon Oroszországban a mézes puszedlit is, orosz nevén a prianik medoviy-t.

forrás: Patika Magazin