Információk, érdekességek

Mikor adhatunk okostelefont a gyereknek?

2021. január 04.

Nehéz meghatározni azt az életszakaszt, amikor okostelefont vásárolhatunk először a gyermekünknek. Bár ennek az eszköznek megvannak a maga előnyei, kockázatokkal is jár. De mi lehet az alapja a helyes döntés meghozatalának? A pszichológusok szerint elsősorban a gyermek életkora, az ahhoz viszonyított egyéni érettsége és fegyelmezettsége. Íme egyes szakemberek véleményalkotása arról, mikor és milyen feltételek mellett adjunk a gyerek kezébe okostelefont.  A javaslatok hasznosak lehetnek a karácsonyi ajándékvásárlás előtt is…

A fotó illusztráció: pixabay.comGyermekünk okostelefont kér karácsonyra? Az ötlet csábító lehet számunkra is… Úgy vélhetjük, hogy ezzel önállóbbá, bizonyos szempontból felelősségteljesebbé tehetjük őt, miközben bármikor lehetőségünk van a kapcsolattartásra vele. Ez az ajándékunk azt is jelenti, hogy internet-hozzáférést biztosítunk neki, aminek segítségével kinyílik a számára a világ, és többek közt a barátaival, más emberekkel való (nem mindig megfelelő) kontaktusok száma is valószínűleg nőni fog. De mikor van a megfelelő pillanat, hogy rábízhatunk egy ilyen eszközt a gyerekre, hiszen az internetezés hasznossága mellett (számunkra) jól ismert, komoly veszélyekkel is jár. Ehhez adunk az alábbiakban jó tanácsokat.

 

Érdekes adat, hogy pl. egy francia felmérés szerint a megkérdezett szülők 45%-a 18 éves kora előtt vásárolt már okostelefont a gyermekének, és ebből 27% 11-15 éves, 4% pedig 5-10 éves kor között.

Fokozatosan szoktassuk rá

Az életkor az egyik a legfontosabb kérdés ebben a választásban. Szakemberek véleménye szerint 3 éves kora előtt ne adjuk a gyermek kezébe semmilyen elektronikus eszközt, 3 és 8 év között időről időre belenézhet pl. egy táblagépbe, miközben mellette vagyunk. Ami az okostelefont illeti, tanácsos, hogy leginkább játékot mutassunk neki rajta. De lehetőleg ne játsszon mindennap, és azzal a feltétellel, hogy az ne zavarja a játékidőt vagy a házi feladat elvégzését, illetve a testmozgásra szánt időt – emlékeztetnek a tanácsadók.

Fontos, hogy csak mértékkel és fokozatosan szoktassuk a gyermeket ezen új technológiák használatára.  Javasolható, hogy az okostelefon és tablet említett módon történő használatát együttesen legfeljebb napi 30 percre korlátozzuk. 8 éves kor után ez az időtartam 1 órára nőhet naponta, ismét minden eszközt együttvéve. És mindig ragaszkodva ahhoz a feltételhez, hogy az nem mehet a gyermek más (iskolai, sport stb.) tevékenysége, kötelezettsége rovására.

A 3-6-9-12-es szabályrendszer

A fenti javaslatok csatlakoznak a Serge Tisseron francia gyermekpszichiáter által leírt 3-6-9-12 szabályrendszerhez. Eszerint 3 éves kortól kezdve világos szabályokat állítsunk fel bármely elektronikus eszköz használatára nézve. Így pl. az igénybe vétel helyét korlátozzuk a közös lakóterületekre, továbbá étkezés közben és lefekvés előtti idő eleve legyen kizárt a használat. 6 és 9 év között pedig ajánlott párbeszédet folytatni a gyermekkel, hogy megtudjuk, mit néz ezeken a képernyőkön, milyen műveleteket végez. 

A neves francia pszichiáter szerint 9 és 12 év között határozhatjuk meg pontosabban azt az életkort, amelytől kezdve használhat a gyermekünk okostelefont. 12 éves kor után a 3-6-9-12 szabályrendszer azt jelzi, hogy a gyermek már egyedül internetezhet, a szülővel együtt meghatározott időtartamok betartásával. Éjjel természetesen kapcsoltassuk ki vele a telefont, számítógépet stb. Ha megveszzük a mobilt, a szakember által felállított szabályokat esetenként a gyermek egyéni érettsége függvényében alkalmazzuk. 

Mindezen ajánlások megfogadására („szabályok” betartására) tehát azért van szükség – mondja a szakember –, hogy egy nap a kellő módon megfontolhassuk, valóban megvegyük-e gyermekünknek egy olyan eszközt, mint az internet-kapcsolattal rendelkező okostelefon. 

Fotó: 123rf.com

Érettség kérdése – további javaslatok

A tanulmányok, tanácsadások mellett természetesen a szülő feladata, hogy felmérje a helyzetet, és szánjon is időt magának az átgondolásra. Ha a gyermek elegendő érettséget mutat, az említett irányelvek szerint megjutalmazhatjuk pl. évfordulókon, de karácsonykor is jól végiggondolt ajándék lehet az okostelefon. 

Annak érdekében, hogy könnyebben felmérjük gyermekünk érettségét az okostelefon használata szempontjából, vegyük figyelembe, hogy sikerült-e már betartania a gyereknek, amit addig előírtunk neki egyéb téren (pl. a tv-nézés időtartamára vonatkozóan). Valójában nehéz megvásárolni neki az okostelefont, ha már tapasztaltuk, hogy nem tudja korlátozni magát más eszközzel (pl. videojáték esetében).  Ha nem áll készen rá, akkor is kapjon időt arra, hogy fokozatosan megtanulja betartani az ő korában érvényes szabályokat, és konkrétan kell meghatároznunk, mit várunk tőle. 

Amellett ne gyakoroljunk nyomást magunkra, amikor gyermekünk arra panaszkodik, hogy csak ő lesz az egyetlen a barátai közül okostelefon nélkül… Nyomatékosan hívjuk fel a figyelmét arra, hogy el fog jönni az idő, amikor alkalmasnak találjuk hozzá. Mindamellett, amikor még nem áll készen rá a gyermekünk, ez a kérdés jelentős konfliktusok forrása lehet a családban, ami természetesen káros a gyermekre és a vele való kapcsolatunkra is. Ennek elkerülésére minden esetben beszéljük meg a csemetével, véleményünk szerint mikor várható, hogy kaphat okostelefont. Hiszen az otthoni légkört ronthatja, ha erre a kérdésre nem adunk egyértelmű választ, mert a gyermek folyamatosan sürgetni fogja a reagálást – figyelmeztetnek a pszichológusok.

forrás: Bébik.hu