Információk, érdekességek

Mi micsoda? A tahini

2022. június 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az arab konyhából már ismerős lehet ez az összetevő, most megtudhatod mi is ez valójában!  

Honnan származik a tahini, vagy tahina?

A tahini szezámmagból készül, méghozzá pirított, porrá őrölt, olajjal kevert szezámmagból, amelyet aztán ízesítve fogyasztanak. Magyar elnevezése szezámpaszta, vagy szezámmag krém. Alapanyagát már az egyiptomiak is ismerték, az ókori görögök nem csak élelmiszerként de gyógyszerként is használták. Elterjedt ezen kívül még Kínában, a Közel-Keleten, Mexikóban és Indiában is. A belőle készített krémes ízesítő a keleti konyhában gyakran előfordul.

Mit tartalmaz?

Magas kálcium tartalma miatt fogyasztása javasol. Emellett tartalmaz még mangánt, rezet, magnéziumot, vasat, foszfort, B1 vitamint, cinket, E vitamint. Fiatalító, rákmegelőző hatása bizonyított, érdemes bevezetni étrendünkbe.

Mi készüljön belőle?

Használható ízesítőként főételekhez, keleti fogásokhoz, salátaöntetekhez. Magában kenyérre kenve mint szendvicskrém funkcionálhat, de íze nem túl intezív, ugyanakkor elég tömény, mindenképp ízesíteni érdemes.

Kiválóan illik tésztás, zöldséges, sovány húsos ételekhez, akár diétás étrendbe is. Kis mennyiség is sok hasznos anyagot, telítetlen zsírsavakat tartalmaz! A csicseriborsó krém a hummusz elegedhetetlen kelléke, de a krémlevesek krémesebbé tételére is kiválóan használhatjuk, nagyszerűen passzil a tojáskrémbe is. 
Szigorúan a hűtőszekrényben tárolandó, a tetejére érdemes egy réteg olívaolajat, vagy szezámmag-olajat tenni, ami elzárja a levegőtől!

forrás: Harmonet.hu