Információk, érdekességek

Mi lehet a talpfájás mögött?

2021. január 14.

Fotó: pixabay.com

A talpfájás oka elég gyakran a talpcsontok „szétcsúszása”, a láb harántboltozatának ellapulása. Talpbetét mindig, műtét néha szükséges, akkor, ha egyéb módon már nem javítható az állapot.

A talpbetéttel, talptornával már nem korrigálható, terhelési és cipőviselési panaszokat okozó talpi harántboltozat-süllyedés kezelése műtéti. A beavatkozás során a lesüllyedt (leggyakrabban a II–IV.-es) lábközépcsontok fejecsének felemelése és rövidítése történik. Általában az úgynevezett Helal- vagy ma már a módosított Weil-műtétet alkalmazzuk ilyenkor.

A Weil-műtétnél a lábközépcsontot egy ék alakú csontdarab eltávolítása után tetszőlegesen emelhetjük, rövidíthetjük és forgathatjuk, ezáltal az optimális helyzet elérésével megszüntethetők a talpi bőrkeményedések, a terhelési talpi fájdalom és a cipőviselési panaszok. A belső rögzítésre tűződrótot vagy csavart használunk, a műtét után általában egyhetes otthoni pihenés javasolt, az operált láb kíméletes, fokozatos terhelése mellett. A beavatkozás típusától függően 2–4 hétig speciális rögzítőpapucsban történő terheléssel a kényelmes mozgás megengedett. Ezután, a műtétet követő 4–8 hétig már egy kényelmes cipő biztosítja, hogy a beteg a korábbi, megszokott tevékenységeit folytathassa. A műtét úgynevezett egynapos sebészeti beavatkozás keretén belül történik, ami azt jelenti, hogy a beteg 24 órán belül, még az operáció napján otthonába távozhat.

A beavatkozást legtöbbször altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezzük. A zavartalan ébredést követően a fájdalom nagyon csekély, de szükség esetén enyhe fájdalomcsillapítók hatására ez is minimálisra csökkenthető. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a még csak kezdetinek ítélt talpi deformitás esetén is érdemes felkeresni egy ortopéd szakorvost, ugyanis a kezdődő elváltozásnál egy speciálisan kialakított talpbetéttel is kellő eredmény érhető el.

Ha már csak a műtét segít, annak során mindig a teljes deformitás korrekciójára törekszünk, ami esetleg több beavatkozást is jelent egy időben. Az is előfordul, hogy csak több egymás utáni idő pontban történő műtétsorozattal érhető el az optimális eredmény. Amenynyiben csavaros rögzítés történt, a fémanyag eltávolítása az első műtétet követően általában 10–24 hét múlva (a teljes csontos átépülést követően) esedékes. Jó hír, hogy a fémkivétel már csak minimális megterheléssel jár.

Dr. Boross György
ortopéd, kézsebész, baleseti sebész,
drboross@drboross.com
www.drboross.com

Ha panasza van, jelenktezzen be rendelésemre a honlapom kapcsolatai menüjében található telefonszámok egyikén. Szívesen segítenk Önnek

A cikk a Patika Magazin novemberi számában jelent meg. A lapot keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

forrás: Patika Magazin