Információk, érdekességek

Laky Zsuzsi: Engem a külsőségek nem érdekelnek

2020. június 08.

Mennyiben különbözik egy szépségkirálynő egy átlagembertől, hogyan telnek a mindennapjai, mi az értékrendje? Megkapjuk erre a választ Laky Zsuzsitól, aki 2003-ban elnyerte a Miss Európa címet.

• Megváltoztatta az életedet az, amikor szépségkirálynő lettél, Miss Európa?
Igen, nagyon megváltoztatta az életemet, hiszen 19 éves voltam, egy vidéki sportoló kislány, és hirtelen bekerültem ebbe a körforgásba. Azt elárulhatom, hogy az életcélom nem az volt, hogy szépségkirálynő legyek. A külsőségek nem érdekeltek, ahogy most sem. Lehet, hogy furcsán hangzik, de tényleg nem ez nálam az elsődleges. Nekem a sport az, ami nagyon fontos volt, és onnan indult az egész.

• Mit sportoltál?
Fitneszversenyző voltam, előtte akrobatikus tornász. Tehát mindig ez töltötte ki az időmet, rengeteg versenyre jártunk. Majd 2000-ben elindultam a Zala Szépe-választáson, amelyet megnyertem, ezután jött Fásy Ádámnál a Miss World Hungary, ahol második lettem. Ezt követően pedig már automatikusan következett a Miss Európa Párizsban. Gyakorlatilag így kerültem ki a Miss Európa szépségversenyre, amit persze nem bántam meg, hiszen annyi jó dolog történt és annyi szép helyen jártam, ahova egyébként nem biztos, hogy eljutottam volna.

• Hogyan lehet felkészülni egy ilyen versenyre?
Nem készültem fel, mert azon a nyáron éppen diákmunkát végeztem Balatonmárián egy sütödében. Mosogattam és takarítottam az olajszagban gyakorlatilag egész nyáron, így enni se nagyon volt időm, le is fogytam. Tudtam, mikor kell kimennem Párizsba, és előtte négy nappal elengedtek. Akkor gyorsan elmentem kozmetikushoz meg fodrászhoz. Tehát olyan, hogy felkészülés, az én esetemben nem volt.

• Amit ott tanultok – mert nyilván valamit elsajátítotok –, azt utána tudtad hasznosítani?
Németet tanultam az iskolában, külön angolt nem. Tehát elég hiányos angoltudással mentem oda. Akkor ez még nem volt követelmény. Majdnem egy hónapig voltam kint, ezalatt egész jól belejöttem az angolba is. Illetve kapcsolatokat szereztem, vannak olyanok, akikkel a mai napig beszélünk. Sőt, a szlovák lánnyal, aki második lett, nem is olyan régen itthon találkoztam. Mára már mindenki családanya lett. A versenyen fotózásaink voltak, koreográfiát tanultunk. Nekem ez nem volt újdonság, mivel a sportmúltamból kifolyólag ugyanezt csináltam korábban is.

• Szerinted a szépségnek lehet hátránya is az életben?
Azt gondolom, hogy lehet. De kinek mi a szépség? Ez relatív dolog. Én soha nem tartottam magam szépnek. Úgy gondolom, van egy erős kisugárzásom, ami aznap este, amikor megnyertem a versenyt, döntő volt. Hátrány? A szép nőket sok esetben beskatulyázzák, például hogy buták, vagy hogy csak magukkal foglalkoznak, és biztos otthon sem ők mosnak, főznek, takarítanak… Pedig én mint anyuka túlzás nélkül állíthatom, hogy egész nap mást sem csinálok.

 

• Említetted a kisugárzást. Szerinted ezt lehet befolyásolni vagy tanulni?
Szerintem ez vagy jön, vagy nem. Valakinek a személyiségében vagy benne van, vagy nincs. Rengeteg szépségversenyre hívnak zsűrizni, és nagyon nehéz úgy dönteni, hogy nem ismered a lányokat. Mert például találkoztam olyan szépségkirálynővel, aki nagyon szép, de beszéltünk pár mondatot, és… úristen!

• Beszéltél arról, hogy otthon mosogatsz, főzöl. Hogy telik egy napod?
Mindennap főzök, és ezt a család igényli is. Kiköltöztünk Gödre, ami a világ legjobb döntése volt. Nagykanizsán nőttem fel, vidékinek vallom magam. A nagyvárosi életet nem tudtam volna sokáig elviselni. Azt gondolom, hogy a gyerekekkel az a legjobb dolog, amit az ember megtehet, ha szabadon engedi őket. Van, hogy megyek, szerepelek, fotózásaim vannak, műsort vezetek, de ezek mellett ugyanolyan életet élek, mint bármelyik anyuka. Van végzettségem és van célom az életben azon kívül, hogy a médiában szerepelek.

• És nyilván a mozgás, a sport továbbra is szerepet játszik a mindennapjaidban?
Abszolút, és a gyerekeimében is. A férjem küzdősportoló, ő is oktat, a gyerekeink is azt látják, hogy nekünk ez mennyire fontos. Minden programomat próbálom délelőttre szervezni, hogy utána csak a gyerekeimmel tudjak foglalkozni. Én menedzselem őket. Versenyekre, edzésre viszem a lányokat. Anyukám is ezt csinálta, nekem is ez a normális.

• A szépséget karban lehet tartani? Mit teszel azért, hogy ilyen szép maradjál?
Nemcsak lehet, hanem kell is, főleg egy bizonyos kor után. 35 éves vagyok. Igazából soha nem éjszakáztam, és most is odafigyelek, hogy eleget pihenjek. Jó, mondjuk 15-16 évesen sokat jártam diszkóba, de aztán az is ritkult. Nyilván az életmódja mindenkinek meglátszik a bőrén, az arcán. A táplálkozásra is figyelek, meg a genetika szerintem ebben az esetben is sokat számít.

• Szerinted mi a legnagyobb hiba, amit egy szép lány elkövethet?
A külsőségek előtérbe helyezése. De gyakorlatilag ez az egész mostani világ ezt sugallja, nézzük például csak az Instagramot. Ott is a tökéletes megjelenés a lényeg, és ha valaki nem rendelkezik vele, akkor rögtön hátrányból indul… Mármint ha ez az ő fejében így áll öszsze. Márpedig ebben az elferdített világban sokan ezt így élik meg. Nagyon remélem, hogy ennek vége lesz, és az én gyerekeim már nem ebbe fognak belenőni.

• Ha nem ezt látják tőled, és nem ezt tanítod, bár nagy a külső hatás.
Nagy a hatás, így van, és hogy mindent az Instragram-követők száma határoz meg. Hogy emberek mögött nincs produktum, és százezrek követik, ez borzasztó.

• Van a megtisztelő cím megszerzése után is feladata egy szépségkirálynőnek?
Én ezt lezártam. 2003-ban Miss Európa lettem Párizsban, nagyon jó volt, rengeteg gyönyörű helyen jártam. Franciaországban ez egy annyira elismert dolog volt, hogy tényleg kiemeltek a tömegből, és például Monacóban is voltam a herceg meghívására. Nívós helyekre mehettem.

• Aztán itthon a Magyar Turizmus Rt. arca lettél.
Igen, de az akkor még teljesen más volt. Abban az időben még nem volt se Instagram, se Facebook, önmenedzselés, mint olyan, nem nagyon létezett. Próbáltam menedzsert keresni, de nem nagyon sikerült találni olyat, akivel szívesen dolgoztam volna. Szép volt, jó volt, ennyi volt. De visszatérve az előző kérdésre, kicsit feladatomnak érzem, hogy a mostani lányokkal megosszam a saját tapasztalataimat. És ha úgy érzem, valakinek nem ez az útja, akár finoman le is beszéljem.

• Le akarod beszélni a lányokat, hogy ne menjenek ebbe az irányba?
Én leginkább arról beszélném le őket, hogy ne mindenáron akarjanak indulni. Van olyan lány, akivel nem is tudom, hány szépségversenyen találkoztam már. Nyilván ki lehet próbálni, de ha soha nem ér el átütő sikert, akkor…

• Mennyire vagy híve annak, hogy valaki hozzányúljon a saját testéhez, és valami kozmetikai vagy plasztikai beavatkozást csináltasson magán?
Nyilván nem ítélem el azt, aki ilyen beavatkozásra elmegy, ha valóban komoly problémái vannak magával vagy a testével. Azzal viszont nem értek egyet, ha valaki szép, és mégis mindenféle korrekciót végeztet magán.

• Mit tartasz fontosnak az életben?
Elsősorban az értékeket. A családomat tartom a legfontosabbnak, nem cserélnék senkivel. Megvan az életemben, ami kell, és itt nem az anyagiakra gondolok, mert nincs csúcsszuper-kategóriás autóm, nincs kacsalábon forgó palotám, de nekem ezek a dolgok soha nem voltak fontosak. A férjem, Guszti ugyanilyen. Nemrégen volt a Legbátrabb páros a tévében, amit megnyertünk Gusztival, és ott sem az motivált, hogy tízmillió forintot lehetett nyerni. Nyilván nagyon jól jött, tudtunk a házunkba új dolgokat venni, és felújításra is sor került.

• A gyerekeid ismerik a szépségkirálynő múltadat?
Tudják, mert pár éve az öcsém csinált egy YouTube-videót, de nincs ezen hangsúly, nem mesélek nekik naponta erről. Otthon, Nagykanizsán, a családi házunkban apukám egy szem lánya vagyok, és persze nagyon büszke rám. Kint vannak a fotóim, még az is, amikor az egyik légitársaságnál rajta voltam a repülőgép oldalán. Tehát vannak árulkodó jelek, de nem ezzel vagyunk elfoglalva.

Dr. Szarvasházi Judit
főszerkesztő-gyógyszerész

forrás: Patika Magazin