Információk, érdekességek

Kutyasétáltatási etikett Pirka Ildikó kutyaviselkedési szakértőtől

2020. február 20.

Lassan, de biztosan alakul a kutyatartási kultúra, de azért még vannak hiányosságok. A kutyasétáltatásnál mindig figyelemmel kell lennünk a környezetünkre, hogy ne zavarjuk meg mások nyugalmát, ne veszélyeztessük testi épségüket.  

A teljesség igénye nélkül néhány íratlan szabály:

Egyik legfontosabb, hogy járdákon, szűk helyeken mindig rövid pórázon, magunk mellett tartsuk a kutyát, a flexi póráz használata pedig tilos. Gondoljunk csak bele, jön egy kisgyerekes család, a kutyánk meg hosszú pórázon van és éppen irányt vált, ezzel könnyedén elsodorhat egy kisebb gyereket, a flexi póráz pedig komoly sérülést okozhat.

Ne engedjük, hogy kutyánk séta közben más embereket szimatoljon, szatyor, ruházat után nyúljon, esetleg kerékpárosokat vadásszon.

Ha tudjuk, hogy valamire érzékeny a kutya (pl. kerékpáros, idős ember bottal, stb.), akkor az ingerrel való találkozás előtt álljunk meg, és vonjuk el a figyelmét pl. jutifalattal.

Ha valaki megkérdezi, hogy megsimogathatja-e és barátságos a kutyánk, akkor ültessük le és így engedjük ismerkedni. Gyakori, hogy gyerekek váratlanul odaszaladnak, ilyenkor határozottan szóljunk nekik, hogy álljanak meg és először kérdezzék meg, szabad-e.

Más kutyával való találkozás esetén, kérdezzük meg, szabad-e barátkoztatni, de mindig figyeljünk a pórázon ismertetéssel, mert sok kutya másképpen viselkedik pórázon, mint póráz nélkül. Semmiképpen ne engedjük, hogy a pórázok egymásba tekeredjenek, vagy hogy játszani kezdjenek a kutyák.

Soha ne engedjük kerítésen belül levő kutyákhoz a kutyánkat, mert egyrészt balesetveszélyes, másrészt zavarhatja mások nyugalmát.

Ne engedjük, hogy kutyánk mások értékeit jelölgesse, pl. külső virágos kert, házfal, kerítés.

Az ürülék összeszedése városi környezetben kötelező, a természet lágy ölén véleményem szerint ott lehet hagyni, természetesen akkor, ha nem éppen egy út közepére sikerült.

Összefoglalva a kultúrált kutyasétáltatás szabályait, irányítsuk megfelelően kutyánkat, és mindig legyünk tekintettel másokra! Igyekezzünk úgy sétálni kutyánkkal, hogy mosolyt csaljunk mások arcára, de a legjobb, amikor séta közben folyamatosan azt halljuk azoktól az emberektől, akik szembejönnek, hogy “de okos kutya”, “de jól nevelt kutya”.

forrás: Harmonet.hu