Információk, érdekességek

Különleges gyógy- és fűszernövények - az édesgyökér

2016. október 27.

Ez az édeskés ízű növény (népiesen cukorkóró, vagy édesfa) egyrészt gyógyhatásáról, másrészt az ételek, italok ízesítésekor különleges, eredeti, intenzív zamatáról ismert. Kiemelendő az a tulajdonsága, hogy kedvezően hat az emésztésre és étvágycsökkentő is.

Melyek az egészségre gyakorolt jótékony hatásai?

Az édesgyökér karósgyökérzetéből nyert készítmények használatosak a gyógyászatban. De már egy rudacska elrágcsálása is hat a stressz ellen, és szabályozza az éhségérzetet. Az édesgyökér segít a dohányzásról való leszokásban, vagy jó alakunk megtartásában. Főzete étkezés után könnyít az emésztésen, hat a felfúvódás ellen, továbbá köhögéscsillapító, görcsoldó is. Készítése: forrázzunk le csészénként 1-1,5 teáskanálnyi édesgyökeret , majd hagyjuk állni 15 percig, és ezt követően szűrjük le. Fogyaszthatunk belőle – kúraszerűen - naponta háromszor egy csészével, étkezés után. Az emésztésre gyakorolt hatását fokozhatjuk, ha az édesgyökeret társítjuk ánizzsal, vagy köménymaggal, borsmentával. Az így nyert gyógyteakeverék gyógyírt jelenthet még légúti hurutokra, amellett köptető, nyálkaoldó hatása is van. Csillapíthatja a torokfájást, köhögést.. Az édesgyökér egyik fő hatóanyaga, a glicirrizin (20%-os tartalommal) adja az édes ízt, mely többek közt ízjavítóként használatos az élelmiszer- és gyógyszeriparban. Ez az értékes növény még segíthet megelőzni, illetve enyhíteni a gyomorfekélyt, a refluxot. Hat a gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsavtúltengés ellen.

 

Hogyan használható ízesítőként, színezőként?

Cukros változat esetén vágjuk darabokra az édesgyökér rudacskákat, és csúsztassuk bele süteményekbe, pürékbe. Krémekbe is belefőzhetjük, és az így nyert krémmel töltsünk meg édes tésztákat, de még édesgyökér-torta is készíthető belőle. Gyümölcssalátákhoz is használható, helyettesíti a cukrot. Jégkrémeket díszíthetünk vele, ha hosszában kettévágjuk a rudacskákat.


A legismertebb alkalmazása a medvecukor, mely otthon is elkészíthető édesgyökér-kivonatból, ánizsolaj hozzáadásával. Régóta a legtöbb gyermek kedvence...


Az édesgyökeret egyébként a sörgyártásban a barna sör színezésére használják.
Sós verzióban  pl. sárgarépa-püréhez, krémlevesekhez ajánlott.

Van ellenjavallat?

Mivel az édesgyökér mellékvese stimuláns, hatással van a szervezet nátrium és kálium szintjére (gátolja az utóbbi megkötését  alacsony káliumszintet okozva), vízvisszatartást idéz elő, fő mellékhatásként magas vérnyomást okozhat. Így az eleve magas vérnyomással kezelt embereknek sem tanácsos fogyasztani, továbbá veseelégtelenség, ödéma, májbetegségek, terhesség esetén szintén ellenjavalt.


De főzete kúraszerűen nincs káros hatással, csak túl nagy mennyiségű és rendszeres fogyasztása jár a fenti mellékhatásokkal.

forrás: Patika Magazin