Információk, érdekességek

Kisgyermekkorban gyakori az átmeneti fruktózintolerancia

2018. szeptember 08.

A bőséges gyümölcsfogyasztás után jelentkező gyomorpanaszokat tanácsos komolyan venni.

 A nyári hőségben jól esik a hűvös, lédús gyümölcs, ám sokan már egyetlen szelet görögdinnye elfogyasztása után is kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket tapasztalnak. Ennek oka lehet az is, hogy a szervezetükben csökkent a cukrok lebontását végző enzim, a szacharáz mennyisége.  A fruktózfelszívódási zavarról dr. Polgár Marianne  gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa tájékoztatja olvasóinkat.

Enyhétől a súlyosabb tünetekig

Fruktózfelszívódási zavar esetén, az elfogyasztott fruktóz mennyiségétől és attól függően, hogy kinél milyen mennyiségben csökkent a lebontást végző enzim mennyisége, jelentkezhetnek enyhébb panaszok  – puffadás, korai teltségérzet, fokozott bélmozgás, hasfájás –,  de akár komolyabb hasmenés is felléphet, ami a nyári melegben, különösen kisgyermekek esetében akár kiszáradáshoz is vezethet.

Mit tegyünk, ha fruktóz felszívódási zavarra gyanakszunk?

Ha a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztását követően visszatérő panaszaink vannak, akkor érdemes kivizsgáltatni a kiváltó okokat. A fruktózfelszívódás zavara H2-kilégzési teszttel vizsgálható. Ennek során fruktóz tartalmú italt elfogyasztását követően a páciensnél a kilélegzett levegőben meghatározott időközönként mérik a levegő hidrogéntartalmát. Amennyiben nem megfelelő a szervezetben a fruktóz  –  vagy más cukrok –  lebontása , a kilégzett levegőben fokozódik a H2-koncentráció.

Hogyan kezelhető?

A kezelésben a magas szacharóz és fruktóz tartalmú ételek kerülése az elsődleges. Ami magas fruktóztartalma miatt egyértelműen mellőzendő: alma, dinnye, körte, birsalma, füge és szőlő. A kristálycukor, illetve porcukor – mivel répacukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz –, valamint sajnos a méz fogyasztása is kerülendő.

A gyümölcsfogyasztást is túlzásba lehet vinni

Átmeneti fruktózintolerancia bárkinél előfordulhat, és egészséges, 2-3 éves kisgyerekeknél  kifejezetten gyakori. Ha a gyermek jelentős mennyiségű fruktóz tartalmú ételt, italt fogyaszt, akkor előfordul, hogy a nagy mennyiség miatt azt szervezete nem tudja megfelelően lebontani. Ennek legjellemzőbb tünete a vizes hasmenés, ami súlyos esetben akár kiszáradást is okozhat. A tünetek átmeneti diéta hatására, a bélrendszer regenerálódását követően szerencsére elmúlnak, és a fruktóztartalmú ételeket fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe.

forrás: Bébik.hu