Információk, érdekességek

Kezdő kocogók 6 leggyakoribb hibája

2020. május 26.

Itt tavasz, feltartózhatatlanul közeledik a nyár, a lenge ruház szezonja. Indulnak a fogyókúrák, sokasodnak a futók, kocogók a pályákon. Íme a hat leggyakoribb hiba, ami miatt a sokan feladják a kocogást.

Fotó: 123rf.com1. hiba Nem megfelelő felszerelés

Sokszor mondják, hogy a futás, kocogás a legolcsóbb sport, nem kell hozzá semmi. Heti kétszer 20 perc gyaloglással és könnyű kocogáshoz nem kell ugyan a legeslegmodernebb futócipő, de azért fontos a cipő: egyrészről a mozgás élménye miatt, másrészt pedig a sérülések elkerülése érdekében.A jó minőségű cipő segíti a mozgást. Fontos, hogy a cipő megfeleljen a járás típusának, a láb formájának, korábbi sérüléseknek: befelé dőlő járás (pl.: X-láb) számára egészen más támasztás kell, mint a kifelé dőlő (pl. O-láb) számára.

A másik fontos kellék a nőies nőknek fontos: nincs kellemetlenebb, mint amikor a mellek önálló életre kellnek. Megakadályozandó sportmelltartót, leszorítósabb felsőt érdemes alsóruházatként viselni.

2. hiba Többévnyi tespedés elleni lázadás kegyetlen edzéssel

A leggyakoribb hiba a kezdő kocogóknál. Ha az edzés első hetén szeretnék bepótolni több év elmaradt mozgását, abból csak fájdalom származhat: rosszabb esetben sérülés, közepes következményként megfázás, legjobb esetben kibírhatatlan és sporttól véglegesen eltántorító izomláz. A kocogásnál gyors az, hogyha a kocogó ütem nélkül kapkodja a levegőt, nem tud elmondani egy mondatot folyamatosan. Ilyenkor érdemes lassítani, vagy átváltani gyaloglásba. Egy kicsit persze erőt kell venni a testen, de nem szabad, hogy ez nagyon nagy áldozatot igényeljen. A neten található néhány edzésterv teljesen kezdő, fotelból induló kocogók számára is. 1 perc könnyű, nem lihegős kocogás 2 perc gyaloglással váltogatva körülbelül 30 percen át a legtöbb, jó egészségben lévő ember számára jó kezdés lehet.

3. hiba Rossz futótechnika

A kezdő futók használják a teljes talpat a futásra, ne csak a lábujjak alatti párnákat. Az a legkevésbé sérülésveszélyes, ha a sarok ér a talajra legelőször, majd onnan gördül tovább a nagylábujj felé a láb. Szintén sok sérüléstől és fájdalomtól lehet megóvni a lábat, ha mindig egy kicsit be van hajlítva a térd, amikor talajt fog a láb. Nyújtott térddel ugyan nagyobb lépéseket lehet tenni, átmenetileg egy kicsit gyorsabbnak is tűnik, de nagyon nagy terhet ró a térdre, és ebből előbb-utóbb sérülés lesz.

4. hiba Rendszertelenség

Ahhoz, hogy a mozgás hasson, hogy edzettebb legyen a test, rendszeres mozgásra van szükség. Minden fajta mozgás jobb, mint a semmi, de igazán csak a rendszeres mozgás tudja javítani az egészséget. A sportolás előnye: jobb erőnlét, kevesebb stressz, jobb vérnyomás, jobb vércukorszint-értékek, egészségesebb test, hosszabb élet, és a bónusz hozzá: a mozgás öröme.

5. hiba Túl nagy elvárások, célok, amiket teljesíteni kell

Van, akiknek fontos, hogy legyen egy cél, amiért küzdeni lehet. De vajon a hatalmas szünet után biztos jó ötlet a néhány hónappal későbbi maratoni futást kitűzni teljesítendők közé? Vagy 10 kiló mínuszban számolni a célokat? Esetleg megpróbálni követni a rutinos, több éve edző sporttársakat?

A fotó illusztráció: pixabay.com

Kocogás, futás közben fontos saját mozdulatokra, légzésre figyelni. Érdemes inkább sok kisebb mérföldkövet kitűzni, és mindig csak a következő lépésre gondolni. Szép fokozatosan lehet így felkészíteni a testet az egyre nagyobb célok elérésére. Mindig csak 1 perccel futni többet lihegés nélkül igenis nagy fejlődés, és nagy siker. És előbb utóbb a test is elkezd  előnyére változni.

6. hiba Zenehallgatás

Kezdő kocogóknak nem érdemes zenét hallgatniuk a futás közben. A zene hatására megváltozik a futás üteme, és lehet, hogy gyorsabban, vagy lassabban kezd el futni, mint ami ideális lenne. Azért nem kell lemondani a fülhallgatókról: hangoskönyvek, nyelvleckék és nem zenét sugárzó rádióhallgatás élvezetesebbé teheti a magányos edzéseket, és segít a figyelmet egy kicsit elterelni a kellemetlen érzésekről.

7. hiba Nem megfelelő légzés

Érdemes csak orron át lélegezni (bár, lehet, hogy az utolsó métereknél már nem megy), mert így kevesebb szennyeződés jut be a szervezetbe, ráadásul a megfázás esélye is kevesebb. A futáshoz alkalmazkodó, ütemes légzés a javasolt. Két belégzés 2 lépésenként, majd 2 kilégzés szintén lépésenként jó technika, de persze az intenzitástól függően át lehet váltani, hogy egy lépésre (talajfogástól elrugaszkodásig tart) jutó belégzés, majd egy másik lépésre jutó kilégzésre, vagy esetleg megnövelni a be-ki légzést 3, vagy akár 4 lépésre is. A szúró fájdalom elűzésére praktika: tempócsökkentés és még ütemesebb légzés.A helyes testtartás, kihúzott hát szintén segít, hogy minél több oxigén jusson a testnek.

8. hiba Suhanó atléták előtti szégyen

Sokan nem mernek elmenni futni, mert hogyan is néz ki, ha a kocogáskor mindenki leelőz, suhannak az atléták, a cicanacis bombázók, miközben a kezdő kacsázik bénán, vagy épp a túlsúlyosok hullámoznak a pálya szélén. Hát, még ha néhányan be is szólnak, de szerencsére ez már egyre kevésbé divat.Több megoldás is van erre: például olyan helyen futni, ahol nincsenek mások (erdőben, szántók mellett, folyóparton), sötétben futni (sportpályán késő este, vagy kora hajnalban). A másik pedig arra gondolni, hogy a test, még ha nem is olyan, amit a magazinok manapság alapnak tekintenek, mégis csak saját, és jó szolgálatot tesz. A sport nem csak a szépek, vékonyak és ügyesek kiváltsága. Szóval, miért is kellene szégyenkezni, miközben élvezni is lehetne a mozgást?

forrás: Bébik.hu