Információk, érdekességek

KERÜLJ HARMÓNIÁBA A GYEREKEDDEL

2020. október 27.

A szülő-gyerek kapcsolat a legszorosabb családi kötelék. Mindenkinek az a vágya, hogy idilli kapcsolatot ápoljon a gyerekével, de ez nem minden családban adatik meg.  

Már mielőtt megszületne gyermekünk elhatározzuk, milyen irányba fogjuk őt nevelni. Mindenki azt gondolja, hogy majd ő jobban fogja csinálni, mint a szüleik és szorosabb kapcsolatba kerülnek a gyerekeikkel. Természetesen ez nem annyira egyszerű feladat, mint elsőre hangzik, de van pár trükk, ami segíthet ebben.
 
Sok kommunikáció, nyitottság már gyerekkorban!

A szakértők szerint fontos, hogy az szülő már kisgyerekkorban beszéljen meg mindent a gyerekkel. Kommunikáljon vele nyitottan. Kezelje őt „felnőttként” és tudatosítsa, hogy benne mindig megbízhat és bátran, bizalommal fordulhat hozzá. Ne nagy beszélgetések legyenek, hanem inkább folyamatos kontaktus, hogy a gyerek érezze, hogy fontos és törődnek vele.
 
Határok kiszabása, baráti viszony kialakítása

Mindig nehéz, hogy ne essen át az ember a ló túloldalára. Most akkor szigorú anya vagyok vagy jófej megértő barátnő? „Az édesanyám a barátnőm is” felállásnak számos buktatója lehet. A szakértők azt mondják elsősorban szülőnek kell lenni, és csak másodsorban lehet egy édesanya lánya barátja, hiszen, ha ez megfordul vagy csorbul, akkor a szülő tisztelete odavész. Plusz a nagyfokú barátkozás akár terhes is lehet egy gyermek számára. Pszichológusok szerint arra kell törekedni, hogy a szülő a gyerek bizalmasává és ne a barátjává váljon, így megmarad a tekintély és a korábban említett tisztelet is.

Család elfoglaltságok, közös programok szervezése

Mint minden kapcsolatban az szülő-gyermek viszonyban is nagyon fontos a sok-sok közös program. Az ilyen alkalmak kiválóak lehetnek pl. egy adott probléma megbeszélésére is. A szakértők azt mondják ezt kiskorban be lehet már vezetni, hiszen akkor a gyerek életében állandóvá válik ez a program, szokássá rögzül.

forrás: Harmonet.hu