Információk, érdekességek

Kedvcsináló halreceptek

2020. január 27.

A magyarok hírhedten rosszul állnak az évente elfogyasztott hal mennyiségével.  

Lehet, hogy ennek részben anyagi okai vannak, hiszen a jó halak igen drágák tudnak lenni, de ugyanakkor a halfogyasztásnak a kultúrája sem igen nagy országunkban. Kedvcsinálóképpen szeretnénk néhány halrecepttel szolgálni.

Máltai halleves - sütőben

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg tengeri halfilé, 1/2 kg paradicsom, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma,
1 vastag zellerszár, 3 dkg mazsola, 3 dkg pisztácia/hámozott mandula, 1 evőkanál kapribogyó, 15 dkg kimagozott olívabogyó, 4 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál liszt, 2 babérlevél

Elkészítés módja:
Mossuk meg a halat, csepegtessük le, majd sózzuk be. A paradicsomot forrázzuk le, hogy könnyebben leváljon a héja, hámozzuk meg, és turmixoljuk péppé. Hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágjuk apróra. A zellerszárat mossuk meg és karikázzuk fel. Öblítsük le a mazsolát forró vízzel. A pisztáciát/mandulát vágjuk durvára. A kaprit és az olívabogyót csepegtessük le.
Ezután nagyobb serpenyőben forrósítjuk fel az olajat. Forgassuk a halszeleteket lisztbe, és süssük elő mindkét oldalukon (2-3 perc), majd fektessük mélyebb tűzálló tálba. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra. Dobjuk a sütőolajba a hagymát, a fokhagymát és a zellert, majd enyhén megpirítjuk. Öntsük a paradicsommal, borsozzuk meg erősen, és erős tűzön forraljuk5 percig. Keverjük bele a mazsolát, a pisztáciát/mandulát, a kaprit, az olívabogyót, és néhány percig forraljuk szelíd tűzön, és sózzuk meg, ha szükséges. Öntsük a halszeletekre, adjuk hozzá a babérlevelet, és csak annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. A forró sütőben 20-25 percig sütjük.

Oregánós rakott hal paradicsommal

Hozzávalók:
40 dkg tőkehalfilé, 1 kg héjában főtt brugonya, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, 2 tojás, zsemlemorzsa, 1 dl olaj, oregano, őrölt bors, só

Elkészítés módja:
Kenjünk ki egy tepsit vagy mély tűzálló tálat kevéske olajjal és hintsük zsemlemorzsával. A többi olajat pedig keverjük el finomra vágott petrezselyemmel és zúzott fokhagymával. A tepsibe először terítsünk egy réteg karikára vágott burgonyát, majd fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és egy kevés fűszeres olajjal is locsoljuk meg. Tegyük rá a halszeleteket, majd a paradicsomkarikákat, és ismét fűszerezzük meg. A folyamatot ismételjük meg, végül pedig borítsuk be az egészet burgonyaszeletekkel. A tejfölt reszelt sajttal, tojással, sóval simára keverjük, és a rakott hal tetejére símitjuk. Közepesen forró, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Hallal töltött paradicsom

Hozzávalók:
4 nagy, kemény paradicsom, 1 kis doboz makréla- vagy tonhalkonzerv, 2 evőkanál főtt vagy párolt rizs (maradék is jó), 1-1 evőkanál tejföl és majonéz, 1 teáskanál finomra vágott vöröshagyma, csipetnyi só, törött fekete bors, kevés mustár.

Előkészítés:
A paradicsomot keresztben vágjuk, és magos belsejét kaparjuk ki. A halkonzervet szűrjük le, tegyünk félre egy darabkát a díszítésre, a többit a levével együtt törjük péppé. A majonézt keverjük össze a tejföllel, a mustárral, a hagymával, a sóval, a borssal, majd a rizst meg a paradicsomforgácsot is adjuk hozzá.

Elkészítése: töltsük meg a kivájt fél paradicsomokat a halas keverékkel, és megmosott, megszárított salátalevélre teszem. Jégbe hűtve tálaljuk.

Katalán hal

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy szelet tengeri halfilé, 2 nagy fej hagyma, 15 dkg gomba, 3 marinált paprika, 1 csokor snidling, édes-nemes pirospaprika, 2 evőkanál olaj, 4 dl fehérbor, 2 evőkanál vaj,

Előkészítés:
A halat hagyjuk felengedni. Tisztítsuk meg a hagymát, a gombát, és vágjuk vékony karikákra /szeletekre/csíkokra vágjuk, a marinált paprikával együtt. A snidlinget mossuk meg és aprózzuk fel.

Elkészítés:
A halszeleteket szórjuk meg sóval, borssal és pirospaprikával. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra. Kenjünk ki egy nagyobb tűzálló tálat vagy tepsit olajjal, rakjuk rá a hagymakarikákat, a gombát és a paprikát. Enyhén sózzuk meg. Fektessük rá a halszeleteket, szórjuk meg a snidlinggel, és locsoljuk meg a borral. A sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Közben szórjuk meg vajdarabkákkal.

forrás: Harmonet.hu