


Információk, érdekességek
Karácsonyi fűszerek
2017. december 29.
Ilyenkor karácsonykor sokszor eszünkbe jutnak a régi idők illatai. Amikor nagymami sütött nekünk finom mézest, zserbót, mákos kalácsot. Az illatok nagyon hatnak ránk. Ennek egyik oka, hogy az egyes agyideg - a nervus olfactorius - van legközelebb a külvilághoz, a szaglóhámunknál.
Az illatokkal szemben, mondhatnánk, védtelenek vagyunk. Nem tudjuk, hogy miért, de a számunkra idegen, kellemetlen illatok azonnal kiváltanak bennünk egy rossz érzést, míg a számunkra barátságos, kellemes illatok pedig egy jó érzést. A karácsonyi fűszereknek nagyon kellemes az illatuk.
Hatnak egyrészt az illatuk által, de mivel megesszük a fűszereket, a tényleges hatóanyagaik alapján is hatással vannak ránk.
A leggyakrabban használt fűszerek:
- fahéj,
- szegfűszeg,
- gyömbér,
- ánizs,
- vanília,
- kömény.
A fahéj a trópusokon élő speciális fa kérge, melyet már évszázadok óta használnak fűszerként. Igen sok áldásos hatása van:
- javítja az emésztést,
- csökkenti a puffadást,
- szabályozza a vércukorszintet,
- erősíti az immunrendszert,
- segíthet a fogyásban azzal, hogy javítja az emésztést és ízével elnyomja az édes íz utáni vágyakozást,
- gombás fertőzések esetén egy kellemes ízű gombaölő,
- hatással lehet a gyulladt ízületekre is, mivel enyhe gyulladáscsökkentő hatása is van.
Használjuk bátran, főleg édességekhez, de mézbe keverve teába is kiváló, és némely pikáns húsfűszerkeverék alapja is lehet.
- Serkenti az emésztést,
- az aknés bőrre is jó hatással van,
- használhatjuk köhögéscsillapításra,
- antibiotikum szerű hatása is ismert,
- képes a baktériumok, paraziták egy részének elpusztítására,
- fájdalomcsillapításra is használható,
- régóta ismert gyorssegély fogfájás esetén-egy-két szegfűszeget kell elrágni, vagy pár csepp illóolajat a fájós fogra csepegtetni.
Természetesen a megfelelő ellátás miatt, amint lehetséges –érdemes felkeresni fogorvost! Nem csak a forralt bor ismert fűszere, hanem süteményekben, pikáns mártásokban is használhatjuk.
A gyömbér trópusi növény, melynek gyökerét fogyasztjuk.
- Serkenti az emésztést,
- csökkenti a gyulladást,
- erősíti az immunrendszert,
- növeli a szexuális vágyat, képességet.
Mind a kínai, mind az ajurvédikus orvoslás rendszeresen használja a betegségek megelőzésében és kezelésében. Használják frissen, ételekbe reszelve, szárítottan és kandírozva is. A jól ismert gyömbérsör egyik alapanyaga. Használhatjuk süteményekbe, teába, húsételekhez, savanyúságokhoz.
Az ánizs hazánkban is termeszthető, ismert és szívesen használt fűszer.
- Fokozza az étvágyat,
- kiváló szélhajtó - teáját már kisgyerekeknél is használhatjuk az édesköménnyel keverve,
- epepanaszok esetén is hasznos lehet,
- erősíti az idegrendszert,
- szoptatós anyukáknak is javasolt a fogyasztása, mert serkenti a tej elválasztását,
- köptető és nyálkaoldó hatása miatt felső légúti hurutok esetén használható.
Édességek, húsételek és főzelékek kiváló fűszere lehet.
A vanília a növény termése, melyet szárítva használunk.
- Magas az antioxidáns tartalma,
- gyulladáscsökkentő,
- nyugtató és hangulatjavító,
- illóolaja stressz oldó és menstruációs problémák esetén megoldást hozhat.
Felhasználható süteményekbe, mártásokba.
A kömény az elmaradhatatlan töltött káposzta egyik fűszere.
- A káposztafélék puffasztó hatását enyhíti, és teája
- külön is használható görcsoldásra,
- a puffadás csökkentésére,
- elősegíti az emésztést, és bélfertőtlenítő hatása is van,
- javítja az étvágyat.
Levesek, főzelékek kőrözöttek és savanyúságok előszeretettel használt fűszere.
Fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, mert az ünnepek idején hajlamosak lehetünk egy kicsit túl sokat enni, és kérdezzük meg magunkat, hogy valóban szükségünk van-e az adott ételre, vagy csak a szemünk kívánja?
Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ünnepek idején is végezzünk valamilyen testmozgást - olyat melyet örömmel, szívesen végzünk - lehet séta, úszás, kocogás, kerékpározás, tánc.