Információk, érdekességek

Kamilla, az évezredes gyógyító növény

2022. december 03.

Fotó: pixabay.com

A kamilla, más néven orvosi székfű az egyik legváltozatosabban felhasználható gyógynövény. Már az ókori görög és római orvosok is használták. Napjainkban a kamillát alkalmazzák kozmetikai célból, valamint gyógy- és élelmiszernövényként egyaránt.

Az alföld meghatározott területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015 óta hungarikumnak minősül. A növényt a Magyar gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény szakosztálya 2016-ban az év gyógynövényének választotta.

A kamillát hagyományosan emésztési panaszok kezelésére, megfázásos tünetek enyhítésére, valamint bőrbetegségek esetén használták és használják napjainkban is. A kamilla hatóanyagai között víz- és zsíroldékony anyagok egyaránt megtalálhatók.

A vízoldékony természetű anyagok (flavonoidok, poliszacharidok) a házilag készített kamillateába is kioldódnak. A virágzat illóolaját zsíroldékony vegyületek alkotják. A kamilla évezredes gyógyászati felhasználását számos modern vizsgálat is igazolta. Ezen tanulmányok során bizonyítást nyert a kamilla külsőleges és belsőleges felhasználása.

A kamillatea a megfázásos tünetek csökkentésén túl az enyhe alvászavarok enyhítésére is alkalmazható. A növényből készült forrázat fogyasztása gyomorfekély és -hurut esetén is kifejezetten előnyös lehet, mivel a kamillában található anyagok csökkentik a gyomornedv elválasztását és a gyomor-bél nyálkahártya gyulladását. A görcsoldó hatású tartalomanyagainak köszönhetően a kamilla enyhíti a bélgörcsöket is.

Kamillatea készítése: 3 g virágzatot 150ml forrásban lévő vízzel kell leforrázni, majd 5-10 perc után leszűrni.

Fotó: pixabay.com

A kamilla rendkívül biztonságos gyógynövény. A kamillát szennyező nehézszagú pipitér okozhat allergiás kontakt dermatitist, ezért nagyon fontos, hogy megbízható forrásból származó, jó minőségű legyen a felhasznált növény.

Külsőleg
• a forrázat bőr- és nyálkahártya-gyulladások enyhítésére,
• lemosóként vagy fürdőadalékként bakteriális eredetű fertőzések kezelésére alkalmas

Fotó: pixabay.com

Belsőleg
• a forró kamillatea megfázás esetén,
• az illóolaj inhalálásra használható

Dr. Tóth Barbara
gyógyszerész

forrás: Patika Magazin