Információk, érdekességek

Kamasz-panasz – Mit lehet kezdeni a pattanásokkal?

2018. augusztus 15.

A pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza: a kamaszok nagy része szenved, ha a tükörbe néz. Bár a problémás bőr ennek a korszaknak a velejárója, nem pedig az ápolatlanság vagy a tisztálkodás hiányának a jele, sokat tehetünk az újabb aknék felbukkanása ellen.

A pattanások megjelenése a tinédzserkorral kezdődik. Több tényező – hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások – együttes hatására alakul ki. A probléma általában néhány év alatt magától elmúlik, és csak kevés esetben marad meg felnőttkorra is. Akné, más néven pattanás akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik és begyullad.
 
A pattanások általában a test faggyúmirigyben gazdag területein jelennek meg, tehát elsősorban a homlokon, az orron, az állon, de előfordulhatnak a mellen, mellkason és a háton is. Akkor keletkezik pattanás, mikor a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik, azokban a propionibacterium acnes nevű baktérium elszaporodik, és a faggyúmirigy begyullad. A tinik ilyenkor túlságosan, zavaróan zsíros bőrt, fekete vagy fehér mitesszereket, illetve súlyosabb esetben vörös színű fájdalmas gennyes csomót észlelnek magukon – tájékoztat Dr. Széchenyi Kornél, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

Ma már számos kozmetikum, kozmetikai és szépészeti kezelése létezik, hogy a pattanásokat eltüntessük vagy számukat csökkentsük. Az időben és megfelelő módon elkezdett „pattanástalanítás”, bőrtisztítás azért fontos, mert megvédi a bőrt olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket később nagyon nehéz eltüntetni.

A megelőzés is fontos
 
A kezeléshez szorosan hozzátartozik a megelőzés, így a rendszeres bőrápolás és a helyes táplálkozás. Lehetőleg kerülni kell a szénhidrátban dús ételek és italok fogyasztását. Fontos a bőr tisztán tartása, azonban javasolt a bőrt erősen szárító és irritáló szappanok elkerülése. Ezek helyett érdemes inkább micellás vízzel megtisztítani a pattanásra hajlamos zsíros bőrfelületet. Érdemes rendszeresen felkeresni a  kozmetikust, aki megtisztítja az arcot a mitesszerektől. A pattanásos bőrre jellemző fokozottabb szaruképződést szalicilsavas hámlasztással vagy otthoni pasztával, rázókeverékkel lehet kezelni – tanácsolja a szakember.

A mérsékelt napfény kedvező hatással van a pattanásokra, azonban a rendszeres napozás vagy a szoláriumozás már nem javasolt.
 
Súlyosabb esetben – részint a maradandó hegek elkerülése érdekében – érdemes szakorvos fordulni.  Az orvos szükség esetén a baktériumok szaporodását gátló antibiotikumos kezelést ír fel, amivel jelentős mértékben csökkentők a gyulladásos tüneteket. Ezt a kezelést sokszor az A-vitamin egy származékát – retinoid hatóanyagot – tartalmazó gyógyszerrel egészítik ki. Ez a kezelés jelentősen csökkenti a baktériumok számát és a faggyúmirigyek faggyútermelését. A kúra időtartama egyéntől függ, de általában több hónapot vesz igénybe. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a retinoidos kezelés mellett nem szabad teherbe esni, mivel a szer károsíthatja a magzatot. Ezért fogamzáskorú nők esetében a retinoidos kezelést fogamzásgátlóval kell kiegészíteni.  Ha a súlyos aknés tünetek után heges egyenetlen felszínű bőr marad vissza, dermabrázió, kémiai hámlasztások és lézeres bőrkezelések segíthetnek az ideális arcbőr visszaállításában.

forrás: Bébik.hu