Információk, érdekességek

Januári fogadalom helyett újévi önbecsülés

2017. január 27.

Januártól olyan elválaszthatatlan az újévi fogadalom, mint a karácsonytól a beigli. Sokan pont úgy vannak a fogadalommal, mint a beiglivel. "Csak meg ne ártson!" "A nagymama beiglije utánozhatatlan, inkább én sem sütök." "Bárcsak lehetne kapni a boltban olyan finomat, amit én szeretek, akkor nem kéne nekem megsütnöm!"

Idén tilos az újévi fogadalom!
Valaki megkérdezte tőlem tegnap, hogy tettem-e újévi fogadalmat.

- Mindig szoktam, de idén nem.
- Hogyhogy?
- A fogadalomnak az a lényege, hogy önmagadnak állítasz egy célt, amihez abban az évben tartod magad. Mindig, amikor leirod az új év dátumát, eszedbe jut, hogy tartozol magadnak valamivel. Így megvan az emlékeztető is egész évben arra a bizonyos önmagadnak tett ígéretre. Az utóbbi pár évben még nem voltam olyan fegyelmezett, hogy újév nélkül is tudtam célt állítani magamnak. 


Tökéletes szerda
Lehet az egy sima, átlagos szerdai nap is, amikor megígérsz önmagadnak valamit és tudatosan figyelsz arra, hogy be is tartsd. Az újév csak emlékeztetőül szolgál számodra. Miért ne készíthetnél te magad emlékeztetőket a lakásod különböző pontjaira, vagy a határidőnaplódba, vagy a kocsidba? Az olyan emlékeztető, bátorító, amit csak te tudsz, hogy mit jelent. Az újévi fogadalom nem más, mint önmagadnak tett ígéret, cél, döntés a változtatásra. 

- Igen, de sokan nem tesznek újévi fogadalmat, mert tudják, hogy úgyse tartják be.
- Igen, és erről sokat írtam a Férfi a férfi? c. könyvemben.  

 

Bízz magadban, hogy bízzanak benned!
„Ha nem vagy elszámoltatható magad felé - ami önuralmat feltételez -, ne várd, hogy bízni fognak benned mások.” … „Ha nem tartod be az ígéretedet, ezzel azt az üzenetet küldöd felém, hogy nem érdekel, mit beszéltünk meg, nem ér a szavad semmit, nem számíthatok rád, nem bízhatok a szavadban. Ez persze csak a felém küldött üzenet. És ebben emiatt az a jó, hogy én dönthetem el, mit kezdek vele. Foglalkozom-e vele, vagy sem, az már rajtam múlik. Viszont kialakítasz bennem egy képet magadról, amit utána dupla munka helyretenni. Önmagad felé viszont sokkal rosszabb üzenetet küldesz: bebizonyítod önmagadnak, hogy nem számít mit mondasz, azt nem tartod be, ez aláássa az önbecsülésedet, következésképpen az énképedet. Ezáltal nem hiszed el magadnak, hogy érnek valamit az önmagadnak tett ígéreteid, nem bízol magadban, hogy amit kitűztél, el tudod érni, mert labilis az alapod.” ... „Így egy véget nem érő csapdában találod magad, és nem tudod, miért nem keveredsz ki belőle, és arról meg végképp fogalmad sincs, ki a csuda lökött bele?!”
/részlet a Férfi a férfi? c. könyvből/ 

Újévi önbecsülés
Az önmagadnak tett ígéretekkel tudod a leghatékonyabban felépíteni és megépíteni tartós bázissá az önbizalmadat és az önbecsülésedet. Pofonegyszerű az egész: csak ki kell tűznöd egy célt, azt le kell bontani apró lépésekre, ki kell dolgozni az akciótervet, és azt a napi teendőid közé be kell illeszteni.

Ha ilyen egyszerű, hogyhogy nem csinálják meg az emberek?
Az emberek szeretnek a kisebb ellenállás irányába menni, és ha egy mód van rá, jobban motiválja őket a kényelem, mint a változás. Hiszen a változás kikerülés a komfort-zónádból. Az pedig rettenetesen kényelmetlen. Azért nem fogynak le az emberek, mert csak az étrendjükön változtatnak, nem pedig az életmódjukon. Azért maradnak benne egy boldogtalan kapcsolatban, mert a boldogságért tenni kell. De mivel nem tudják, mit kéne tenni, megmaradnak abban a kényelmi szintben. Csak az élet olyan, hogy időnként jól megbombáz néhány problémával és ezzel sarkall arra, hogy lépj előre a változás területén, mert ha nem, csak mélyebbre süllyedsz.  

A beiglin kívül és a bécsi újévi koncerten kívül remélem, mással is töltötted a napodat január elsején. Ha nem, még nem késő, előtted az esztendő!

forrás: Harmonet