Információk, érdekességek

Ismerje fel idejében a Lyme-kórt!

2018. augusztus 09.

Sajnos, a kullancsok igen elterjedtté váltak hazánkban.  Elég lehet  egy egyszerű zöldben való séta, balatoni strandolás vagy bringatúra ahhoz, hogy a gyerekek bőrükön a nem kívánt élősködővel  térjenek haza, ezért  a Lyme-kór ellen való leghatékonyabb védekezésként minden szakember a test alapos átvizsgálását javasolja…

Magyarországon a kullancsok 12-50 százaléka fertőzött a Lyme-kórt okozó baktériummal, és bár évente kb. 1000 esetet jelentenek be, a becslések szerint a Lyme-kór valódi gyakorisága ennek akár a tízszerese is lehet. Bár a Lyme-kór Európa szerte a leggyakrabban előforduló kullancsok-okozta betegség, az esetek 30 százalékban már a csípést sem vesszük észre, sokan pedig –  főképp a téves diagnózisok miatt – életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől. A Lyme-betegség százszor gyakoribb, mint a szintén kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás. 

Kijátssza az immunrendszert és észrevétlenül beépül az ízületi tokba

A kullancsszezonra hamar Lyme-kór-szakértővé válunk, kívülről fújjuk a tévhiteket, a fertőzés menetét, az eltávolítást és a kezelést is. Tisztában vagyunk vele, hogy az antibiotikumos kezelés a megoldás, mégis több tízezren küszködünk krónikus ízületi gyulladásokkal, idegrendszeri problémákkal, netán depresszióval anélkül, hogy tudnánk róla, Lyme-kórosak vagyunk.

A Lyme-kór első tünetével, az úgynevezett vándorló, körkörösen piros bőrpírral gyakran a bőrgyógyászt keressük fel, aki megeshet,  tévesen felületi kezelést ad rá, így az elváltozás bár megszűnik, a probléma nem tűnik el. A kezeletlen Lyme-kórban a baktérium befészkeli magát az ízületi tokba vagy a bőrréteg alá, hogy keserves ízületi fájdalmakat okozzon. Ezekkel aztán a reumatológust, ortopéd szakorvost keressük fel, aki szteroidos kezelést, gyulladáscsökkentőt javasol, melyek szintén csak átmeneti megoldások. A fájdalmak mellett ráadásul az esetek 20 százalékában maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhetünk.

A patikában kapható kullancs-teszt szintén téves diagnózist eredményezhet: ha ki is mutatja a borreliát, nem tudjuk, hogy jutott-e annyi baktérium belénk, amennyi a Lyme-kór kialakulásához kell, de azt sem tudjuk megjósolni, hogy az immunrendszerünk legyőzi-e vagy sem. Ezért soha se magunk diagnosztizáljunk, hanem forduljunk szakorvoshoz.

Az olyan, szabadban végzett, fizikai munkát igénylő foglalkozásoknál, mint a vadász, erdész vagy favágó, alapból magasabb a fertőzött kullancsokkal való találkozás esélye, így nem véletlen, hogy a Lyme-kór esetében férfi-többség figyelhető meg. Ami pedig a korosztályos előfordulást illeti, a legfrissebb adatok szerint az 50 év felettiek magasabb százalékban szenvednek a betegségben:erre a   legegyszerűbb magyarázat a gyengülő immunrendszer lehet.  A legnagyobb gond azonban az, hogy az erdők-mezők mellett ma már szinte minden játszótéren lehet kullancs: elég egy egyszerű séta, balatoni strandolás vagy bringatúra ahhoz, hogy a gyerekek nem kívánt élősködővel bőrükön térjenek haza, ezért minden szakember a test esti, fürdés előtti alapos átvizsgálását javasolja.

Megelőzés mindenekelőtt

A lehető legjobb, ha a megelőzésre koncentrálunk. Ma már számtalan, a kullancsok távoltartását segítő szer és eszköz létezik a piacon. Vannak kullancsriasztó permetek, ha pedig a környezetkímélőbb megoldásokat részesítjük előnyben, akkor az ultrahangos kullancsriasztó a legjobb megoldás, amely akár 3 méteres körben távol tartja tőlünk és kisállatainktól a kullancsokat.  Érdemes ellátogatni a Lyme-kór-mentes Magyarországot oldalra, ahol minden, a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatos tényt és tévhitet megismerhetünk.

forrás: Bébik.hu