Információk, érdekességek

Így tároljuk a gyógyszereinket!

2017. február 17.

Az utóbbi években egyre több és több gyártó egyre több és több gyógyszere jelent meg a patikákban. A különböző gyártók saját országuk vagy térségük szabályozásának megfelelően sajátos tárolási utasításokat tüntethetnek fel a gyógyszerek dobozain. A különböző utasítások, tárolási útmutatók elbizonytalaníthatják a betegeket, a felhasználókat. Dr. Sánta Zsuzsa segít az eligazodásban!

Tárolási módok:
15–25 °C szobahőmérsékleten tárolandó 
5–15 °C hűvös helyen tárolandó
2–8 °C hűtve tárolandó

  • Gyakori, hogy nincs megjelölés, vagy idegen nyelven „ambient”, vagy magyar nyelven „különleges tárolást nem igényel” felirattal találkozunk. Az ilyen feliratú gyógyszereket szobahőmérsékleten, 15 °C és 25 °C között a dobozon feltüntetett lejárati idő végéig tárolhatjuk.
  • Előfordul, hogy „25 °C alatt tartandó” vagy „legfeljebb 30 °C-on tartható” felirattal találkozunk. Ilyenkor is nyugodtan maradjunk a szobahőmérsékletnél, és 15 °C és 25 °C között, a lejárati idő végéig tárolhatjuk a készítményeket.
  • A hűtve, 2–8 °C között tárolandó gyógyszerekre mindig rá van írva a hűtőszekrényben való tárolás. Erről a patikában is tájékoztatja a gyógyszert kiadó szakember a vásárlót, a beteget. Esetleg azt is láthatjuk, ha a szakember nem a polcról, hanem a patikai hűtőszekrényből veszi elő a kért gyógyszert. A 2–8 °C közötti tárolás a hűtőszekrényben való tárolást jelenti, nem a mélyhűtőhöz legközelebbi, legfelső vagy legalsó polcon. Érdemes arra is figyelni, hogy a doboz ne érjen a hűtőszekrény falához, mert a gyógyszer így könnyen megfagyhat, és ezzel elveszítheti hatékonyságát. A hűtőszekrény ajtajában sem tanácsos gyógyszert tárolni, még rövid időre, egy-két napra sem, mert a kinyitások miatt itt a legkevésbé egyenletes a hőmérséklet, itt fordulhat elő leghamarabb a hőmérséklet emelkedése.
  • Természetesen a gyógyszerek bizonyos hőtűrő képességgel rendelkeznek, de ez gyógyszerenként változik. Éppen ezért, ha a patikában hűtőtáskában kapjuk a felírt szert, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a gyógyszer nagyon érzékeny a hőmérséklet-változásra, ezért fokozott figyelmet igényel.
  • Ha a patikában azzal az utasítással kapjuk meg a gyógyszerünket, hogy hazaérve tegyük hűtőbe, akkor bízhatunk benne, hogy a gyógyszer egy-két órát elbír nem hűtött körülmények között. A hőmérsékletre azonban ekkor is figyelnünk kell, mert a kánikulai 40 °C-ot még rövid ideig sem tudják minőségromlás nélkül elviselni a hűtve tartandó szerek.
  • Bonyolultabb a helyzet, ha a gyógyszer dobozán vagy az alkalmazási előiratban azt találjuk, hogy felbontás után hűtőszekrényben tárolandó. Vagy éppen fordítva, felbontásig hűtve tartandó. Ezekben az esetekben is a fenti, tárolással kapcsolatos tudnivalók érvényesek.

Összességében azt a jó tanácsot tudom adni, hogy mindenkor olvassuk el a gyógyszer dobozán feltüntetett és a betegtájékoztatóban leírt tudnivalókat.

Biztosak lehetünk abban, hogy a feltüntetett adatok többszörösen tesztelt, bizonyított információk. Ha a leírtak szerint járunk el, akkor egészen biztosan minőségében változatlan gyógyszert használhatunk.

Dr. Sánta Zsuzsanna
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin