


Információk, érdekességek
Így tárold az ételeket és az alapanyagokat
2017. június 23.
Itt a nyár, jönnek a meleg napok, úgyhogy ilyenkor még jobban oda kell figyelnünk, hogyan tároljuk a kicsik ételeit! Íme, néhány alapszabály Dr. Kerekes Judit gyermekorvostól!
Az elkészült ételek kezelésére és tárolására különösen nagy gondot kell fordítani.
- Mindig tiszta kézzel és tiszta konyhai eszközökkel dolgozzunk.
- A hűtőszekrényből kivett ételt azonnal készítsük el, az ételmaradékot pedig tegyük vissza. A feldolgozás alatti pihentetések idején a hűtőszekrénybe tett tálat gondosan takarjuk le.
- A boltban vásárolt csomagolt alapanyagokat és a dobozos bébiételeket még a kibontás előtt mossuk le. A bébiételt ne az üvegből kínáljuk, hanem a baba etetőedényébe adagoljuk a megfelelő mennyiséget. Inkább többször rakjunk a tányérjára, mert amibe beleevett, az már az ételromlás beszélye miatt nem tehető el későbbre. A tisztán maradt babaétel lezárva a hűtőben három napig tárolható.
- Ha nagyobb mennyiségű ételt készítünk, akkor az étel tárolására legbiztonságosabb megoldás a fagyasztás. A mélyhűtő szekrény hőfoka eléri a mínusz 18 °C-ot. Ebben gyorsfagyasztással hosszabb ideig is tárolhatjuk a húst, készételt, vagy házilag is biztosíthatunk télire friss zöldséget, gyümölcsöt.
A mélyhűtés szabályai
- Csak ép, felhasználásra előkészített, de nem vizes nyersanyag fagyasztható.
- Mindent alaposan be kell csomagolni. Ehhez használható alufólia, folpack, műanyag zacskó, műanyag doboz vagy bébiételes üvegecske (nem szabad teletölteni).
- Mindig csak annyit csomagoljunk be, amennyire egyszerre szükségünk lesz.
- Mindenre írjuk rá, hogy mit tartalmaz és mikor tettük el.
- A mélyhűtött ételt legjobb szobahőmérsékleten felengedni. A felolvadt ételt visszafagyasztani nem szabad.
- A mélyhűtő szekrényt évente egyszer le kell ereszteni.