Információk, érdekességek

Így kezeld, ha számítógépfüggő a gyereked! – Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net

2016. augusztus 23.

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak.

Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. 2016 nyarán jelent meg Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net című kötete, mely nemcsak egy szórakoztató olvasmány, hanem egy fontos, minden szülő számára kikerülhetetlen kérdéssel foglalkozik: a számítógépezéssel.

Itt a nyár, eljött a vakáció. Berci, a Nyár, nagyi, net főhősének nővére karatetáborba megy, legjobb barátja pedig, Ákos a Balatonhoz utazik. És Berci? Neki mindegy is, hogyan alakul a nyár: ha tud játszani, skype-olni, vagy meglátogatni a virtuális háziállatát, akkor ő köszöni szépen, megvan. Ám Berci szülei időpazarlásnak tartanak minden egyes képernyők előtt eltöltött másodpercet, ezért úgy döntenek, a nagymamájánál tölti a nyarat az apja tabletje nélkül. A fiú tehát egy végtelenül unalmas vakáció rémét látja maga előtt. Nagyobbat nem is tévedhetne.

Berci nagymamája elképesztően vagány: tud internetezni, szerinte is király dolog a számítógép, ráadásul van egy szupermodern tabletje, amin engedi is játszani a fiút. Ugyanakkor eléri, hogy Berci hasznosítsa a tudását. Trükkösen ráveszi, hogy ne csak a saját szórakozására használja a gépet: Berci megtanítja a szomszéd nénit skype-olni, hogy láthassa a lányát és újszülött unokáját. A netről válogatott receptekből szakácskönyvet állít össze anyukájának, elmeséli a nagyinak, hogy mi az a trollkodás és rájön, hogy az mennyire nem jófej dolog. A könyv egy rövid kitérő erejéig még abba is enged bepillantást, hogy milyen félelmekkel járhatnak a zombis játékok, és mi az a sztori, amit a szülő elfelejt elmesélni a saját gyerekkorából.

A könyv szerzője: Igaz Dóra

Igaz Dóra háromgyerekes anyaként maga is túlesett az összes számítógéppel kapcsolatos problémán, így első kézből igyekszik segíteni azon, hogy mind a gyerek, mind a szülő számára kiutat találjon ebből az állandó feszültséget okozó helyzetből. Az író olyan témákkal foglalkozik, amelyek minden családot érintenek. A Holnapra kutya bajod! és a Katonadolog a betegségeket, a sérüléseket helyezi a középpontba, hogy könnyebb legyen megérteni, milyen egy szülőnek és egy gyereknek, ha a gyerek elkapja az influenzát vagy leesik a mászókáról. Jó ilyen könyveket a kézben tartani. “Remélem, az olvasóknak is az lesz majd. A szülőknek. És a gyereknek még inkább. Hiszen arról szerettem volna írni, ami őket foglalkoztatja.”

Miért aktuális a Nyár, nagyi, net?

Igaz Dóra könyve ugyan gyerekekről szól gyerekeknek, de igazán tanulságos lehet szülők számára is: hiszen rengetegen szembesülnek azzal a hétköznapi problémával, hogy a gyerek minden percét a monitor előtt tölti. Miért tűnik úgy, mintha a felnőttek és a gyerekek nem ugyanazt a nyelvet beszélnék, amikor erről van szó? Hogyan lehetne ezen változtatni? A regény egy igazán kedves, szuperlaza nagyin keresztül válaszol ezekre a kérdésekre. Jó humorral és ahol kell, kellően komolyan vezet végig minket századunk egyik legégetőbb gyereknevelési problémáján.

Miért fontos?

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak. Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. Hiszen sem a számítógép, sem az internet nem a megtestesült gonosz, sőt, akár tetszik, akár nem, mindennapi életünk szerves része, éppen ezért jó a Nyár, nagyi, net – megmutatja, hogyan gépezzünk okosan. A kötet hiánypótló a hazai piacon.

forrás: Bébik.hu