Információk, érdekességek

Így ápold a bőrödet babavárás alatt

2020. június 10.

Fotó: gettyimages.com

A várandósság időszakában az átalakult hormonháztartás miatt a bőr minősége is megváltozik. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának segítségével a leggyakrabban felmerülő kérdéseket vesszük sorra.

Festhetem-e a hajam várandósság alatt?

A kismamák bőrének ápolása fokozott gondosságot, figyelmet igényel. A bőrre jutó krémek, kozmetikai szerek hatóanyagai felszívódás után a véráramba kerülhetnek, ezért nem javasolt hajfestés, dauerolás sem az első trimeszter alatt. A hormonális változások következtében a hajtextúra is megváltozhat, így nem ritka, hogy a korábban használt festék egészen más árnyalatot ad. Amennyiben mégis alkalmazásuk mellett döntünk, érdemes természetes alapú hajfestéket választanunk, s először kis felületen ellenőrizni a végső eredményt. A haj a fokozott faggyútermelődés miatt zsírosabbá válhat, így gyakoribb hajmosás szükséges, amihez kímélő sampont válasszunk.

Hogyan ápolhatom a bőröm? Járhatok kozmetikai kezelésekre?

A fokozott faggyúmirigy-működés miatt nemcsak a haj, de a bőr is zsírosabbá válhat, mitesszerek, pattanások jelentkezhetnek. A megváltozott bőrtípus kezeléséhez kérjük szakember tanácsát, aki segíti a megfelelő készítmények kiválasztását. A várandósság időszakában különös figyelemmel válasszuk meg a bőrápoláshoz használt termékeket. Lúgos hatású tusfürdők, szappan helyett olyan fürdőszert válasszunk, amely a bőr pH-értékével megegyező, vagy semleges vegyhatású. Az A-vitamin-tartalmú krémek, retinolsav származékok alkalmazása magzati ártalmat okozhat, így használatuk előtt mindig kérjük bőrgyógyász tanácsát. A kozmetikai kezelések előtt minden esetben jelezzük, hogy babát várunk, ilyenkor bizonyos eljárások alkalmazása, például a testkezelések, lézeres szépészeti beavatkozások kerülendők.

Aggódom, hogy az anyajegyeim sötétebbek lettek. Vizsgáltassam meg?

A várandósság időszakában sok kismama fordul bőrgyógyászhoz az arc, homlok területén jelentkező pigmentációs változások – májfolt kialakulása – miatt. A hormonális változások következtében a nyak, hónalj és mell területén újabb kötőszövetes növedékek jelenhetnek meg. A már meglévő anyajegyek, májfoltok, bőrszínű elváltozások is sötétebbé válhatnak, ezek általában ártalmatlan jelenségek, de érdemes ezeket is szakorvosnak megmutatni. A pigmentációs zavarok megelőzésére télen is használjunk megfelelő faktorszámú fényvédőt, naptejet. A terhesség során a hormonális változások, a fokozott verejtékezés, mell- és hasméret növekedése, lábdagadás elősegíti a gombás fertőzések kialakulását, ezért fokozottan ügyeljünk a hasredő, mellek területén is a hajlatok szárazon tartására.

Fotó: 123rf.comMegelőzhetem valahogyan a terhességi csíkokat?

A has területének ápolására érdemes már a várandósság kezdetétől nagy figyelmet fordítani. A terhességi csíkok kialakulása ellen számos jó minőségű készítmény kapható. Érdemes egyet kiválasztanunk, s azt a terhesség elejétől rendszeresen alkalmazni. Még a legjobb minőségű termék is kiválthat viszkető, égő érzéssel járó allergiás reakciót, ilyen esetekben természetesen válasszunk másik készítményt. A terhességi csíkok, striák kialakulásában nagy szerepet játszanak az alkati tulajdonságok, öröklött tényezők. Megfelelő odafigyeléssel azonban sokat tehetünk megjelenésük ellen. A már kialakult striák az idő múlásával halványodnak ugyan, bizonyos kozmetikai kezelésekkel csökkenthetők, teljes mértékben azonban csak plasztikai műtéttel szüntethetők meg.

Biztonságos-e a műköröm és a szolárium ebben az időszakban?

A várandósság időszakában a magzatvédő vitaminok kedvezően befolyásolják a körmök állapotát is, sok esetben megszűnik a töredezettség. A hajfestés és dauer mellett a műköröm viselése sem ajánlott az első trimeszter idején. A műkörmök felhelyezésével és töltésével sok vegyszert és port lélegzünk be, a felhasznált anyagok pedig a körömágyból felszívódhatnak.

Sminkeléshez használhatjuk a már korábban bevált kozmetikumokat, új termék vásárlásánál válasszunk a hypoallergén készítmények közül.

A kismamák számára egyértelműen kerülendő a szauna és szolárium használata is. A szauna, a forró fürdő alhasi vérbőséget okoz, mely növeli a vetélés, koraszülés kockázatát, és a már meglévő visszerek állapotát is rontja. A szolárium alkalmazásával kapcsolatban a vélemények ugyan megoszlanak, azonban várandósság időszakában a direkt hőhatás mellett számolnunk kell a pigmentációs zavarok kockázatával is, így inkább nem javasoljuk.

forrás: Bébik.hu