Információk, érdekességek

Hogyan reagáljunk az egyes éhségtípusokra?

2020. február 09.

Fotó: 123rf.com

A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően. 

1. A sejtek éhsége

Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.

– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van

2. A szem éhsége 

Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.

– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…

3. A fül éhsége

Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…

A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.

4. Az orr éhsége

Ez a fajta éhség jelentkezik, amikor pl. elhaladunk egy pékség vagy pizzázó előtt, ahol ínycsiklandó illatok terjengenek. A memóriánkban rögződött egyes illatok amellett érzelmeket is kiválthatnak.

– Az ilyen éhséget kellemes illatforrások (pl. parfümök) segítségével csillapíthatjuk. Csukjuk be a szemünket, végezzünk tudatos légzést, majd figyeljünk a különböző illatokra be- és kilégzéskor.

5. Érintés okozta éhség

Egyes személyeknek, ha kézzel esznek, ujjaik érintése hatására jobban ízlik, amit fogyasztanak, mint az evőeszközt használóknak.  Amellett ez elősegíti a jobb természetes kapcsolatot az általuk fogyasztott élelmiszerrel. Annak fajtájától függően válthatja ki az érintés az éhségérzetet..

Az érintés által kiváltott éhség kielégítésére jótékony hatású lehet a masszázs. Tanuljuk meg az önmasszázs technikákat, vagy kérjünk meg valakit a környezetünkben, hogy masszírozzon meg testünk egyes pontjain.

Fotó: 123rf.com6. A száj éhsége

Ez az, ami a száj vágyát jelenti a kellemes érzetek megtapasztalására. A szájon keresztül érintkezünk az ízekkel, illatokkal, hő- és tapintási érzetekkel

A száj éhsége kielégítésére csendben, figyelemmel kell ennünk. Ha mással is foglalkozunk evés közben, a száj éhsége nem lesz kielégítve, és tovább tart.

7. A szellem éhsége

Ez esetben azért eszünk, mert „itt az étkezés ideje” vagy az adott étel „jót tesz az egészségünknek”. Nem törődünk azzal, hogy testünknek mire van szüksége.

– Ezen éhség kielégítésére el kell hallgattatni magunkban ezeket a „parancsokat”, és a jelentudatos táplálkozást tanácsos előtérbe helyeznünk.

8. A szív éhsége

Ez vágyat jelent egy olyan élelmiszerre, mely kitölt valamilyen fajta űrt a szívünkben, vagy elűzi a negatív gondolatokat. Ez utóbbi lehet szomorúság, düh, aggodalom, türelmetlenség…

– A szív éhsége kielégítésére gyakoroljunk olyan tevékenységeket, mely étel helyett „táplálják” a szívet: pl. kellemes beszélgetés barátokkal, játék a gyerekkel vagy kedvenc háziállatunkkal, ajándékozás, kertészkedés.

9. A gyomor éhsége

Ez a gyomorban jelentkező kellemetlen érzéssel (pl. fájdalommal) párosul, mely összetéveszthető a stressz és az aggódás/idegesség érzésével a gyomortájon.

– A gyomor éhségérzet csillapítására először fel kell ismerni gyomrunk telítettségi fokát. Ha nem üres a gyomrunk, tartsunk szünetet (séta, relaxáció), hogy elejét vegyük az éhség fokozódásának.

forrás: Patika Magazin.hu