Információk, érdekességek

Hogyan igazodjunk el a játékok tengerében? – Ajándéktippek gyerektípusok szerint

2017. december 16.

Közeleg a karácsony, lassan rá kell kapcsolnia azoknak, akik még nem gondolkodtak el, hogy milyen ajándék kerüljön a fa alá. Sok családban jutnak el odáig a felnőttek, hogy egymásnak egyáltalán nem, vagy csak csekélységeket ajándékoznak, viszont a gyerekek karácsonya és öröme a legfontosabb mindenhol, így az ő ajándékukat mindenki igyekszik a legnagyobb körültekintéssel kiválasztani (természetesen a lehetőségek szerint.)

A legtöbb gyermek határozottan meg tudja fogalmazni a karácsonyi vágyait, elképzeléseit, és át is adja lista, levélke formájában a szülőknek, nagyszülőknek. Tény, hogy az elmúlt években azok a játékok számítanak toplistás kívánságoknak, amelyeknek reklámját legtöbbször lehet látni a mesecsatornákon, így egészen biztos, hogy az idei évben ilyen lesz a lovacskájával sétáló Barbie, vagy a tojásból kikelő interaktív madárka is. A fiúknál Star Warsos vagy szivacslövedékes fegyverek lehetnek a legnagyobb slágerek. Sok szülő persze joggal érzi úgy, hogy valami különlegesebbet, hasznosabbat, személyre szabottabb ajándékot tenne szívesen a karácsonyfa alá. Ilyen esetben legjobb, ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen típusú a gyerek. 

Egy kis körutazás következik a játékok tengerén

  • Aktív, azaz mozgékony, sportokat kedvelő gyereknek a legnagyobb örömet egészen biztosan azzal szerezzük, ha valami olyan eszközt kap, amely ebben segíti. Kicsiknek bármilyen lábbal hajthatós jármű örömet szerezhet, ha a kismotor, vagy a futóbringa már megvolt, jöhet egy pedálos traktor. Ehhez igény szerint még utánfutót is lehet venni, tuti siker! A nagyobbacska kisfiúknak pedig egy mozgatható, szállítható focikapu egészen biztosan elnyeri a tetszését, akár egy hozzávaló focilabdával vagy egy menő mezzel együtt.
  • Kreatív, kézműveskedő kislányok részére rengeteg szuper ajándék közül lehet válogatni. A legkisebbeket biztos, hogy elvarázsolja pl. az a vizes kifestő, amelyikkel a képeket mindig újra és újra lehet színezni, száradás után újra hasznosítható a játék. A finommotorikát is remekül fejleszti az a gyöngykép-készítő, amellyel kutyás és cicás képeket lehet megalkotni, többféle sablont, vasalható gyöngyöket is tartalmaz a készlet. A nagyobb leányzók pedig rajongani fognak az ékszerkészítő szettekért, amelyekben különböző színű színváltós, csillogós gélek és sablonok segítségével lehet karkötőt, nyakláncot, egyebet varázsolni.
     
  • Merengő, elmélázó alkatok nyilván nagyon örülnek a könyveknek. A játékok közül nekik valószínűleg inkább a „tudományos” típusúak lesznek kedvükre valóak. Nekik remek ajándék lehet például az olyan kreatív, tudományos szett, amelyben lehet kristályokat növeszteni, fluoreszkáló csillagokat és csillámló port létrehozni, sötétben villogó varázslabdákat csinálni, és foszforeszkáló gipszrovarokat formába önteni. Ezekkel a kísérletekkel biztosan szuperül telik majd a téli szünet!
     
  • Szerepjátékot kedvelő, vagy netán színészkedni szerető lurkók számára rengeteg ötlet van. Egy remek, szórakoztató társasjáték, amelyben mindenki célba ér és mindenki nyer, a Színpadra fel! Ebben cselekvéseket vagy állatokat kell elmutogatni. Karácsony másnapján már lehet is vele játszani. A klasszikus utánzós, szerepjátszós játékokhoz bőven van ötlet: óriási kedvenc lehet a filc-részekből álló pizza-készítő szett, ahol az ifjú szakácsok kedvükre variálhatják a feltéteket, és szolgálhatják fel játékból a pizzákat. És hát minden gyerek imád takarítani! Egy állványos takarítószettel, méretre szabott játék kisseprűvel, lapáttal, felmosóval kedvükre követhetik az éppen takarító anyukájukat majd.
     
  • Csapatjátékosok számára valószínűleg nincs jobb ajánlat az úgynevezett kooperatív társasjátékoknál. Itt nem a versengés, az egymással való kitolás, a felülkerekedés a cél, hanem a gyerek szépen megtanulhat a játszótársakkal együtt küzdeni, összedolgozni. A mókás nevű Etesd a muclit!, a Csibefarm és a Hajts a kincsre pont olyan játék, amely sok-sok nevetéssel csapatot épít, és egészen biztos jó hangulatot teremt a családban. 
     
  • Babázós korszaka szinte minden kislánynak van. Ha a szülők még nem szeretnék hercegnőbabákkal elárasztani a lakást, és nem is az interaktív babákra esik a választás, akkor nagyon kreatív kedves játék a mágneses fa öltöztető szett, amelyben 40 ruhadarabot lehet variálni a babákon. Mivel egy csinos tolldíszes kis hordtáskában található mindez, ez például simán lehet egy olyan játék, amelyet könnyen magukkal vihetnek a gyerekek, és akár egy utazás során is leköti őket. Ugyancsak ilyen „hordozhatós” játék a mágneses kirakó, amelyekkel hercegnőket és balerinákat lehet változatosan elhelyezni, kreatívan játszani velük.
     
  • Kis felfedező típusú gyermekek számára is vannak ám szuper ötletek! A világ színes és gazdag részleteit remekül mutatja meg az a mágneses világtérkép puzzle, amelyből kiderül, hogy hol élnek a zsiráfok, merre vannak gleccserek vagy éppen vulkánok. Ez manuális, vizuális élménynek tökéletes lesz, nagyobbacska gyerkőcök számára pedig ugyanebben a témában jó választás A világ országai játék, amikor is a memóriát képek és kérdések segítségével lehet próbára tenni.
forrás: Bébik.hu