Információk, érdekességek

Hogy be tudjon indulni a reggel

2017. május 26.

Egy átaludt éjszaka után gyakran feszült izmainknak, ízületeinknek fokozatos feloldódásra, lazításra, megmozgatásra van szüksége ahhoz, hogy frissen kezdjük a napot. Íme néhány egyszerű gyakorlat testünk „felébresztésére” ebben a tekintetben is. 

A fej és a nyak átmozgatása

- Az ágy szélén ülve, vagy mellette állva egyenes háttal, lélegezzünk lassan és mélyen háromszor; a belégzést orron keresztül, a kilégzést szájon át végezve.
- Erőlködés nélkül, lassan mozgassuk a nyakat előre-hátra (ötször).

Váll-, könyök- és csuklókörzés

- Álló helyzetben, egyenes háttal, a test mellett lazán leengedett karokkal körözzünk mindkét vállal, nagy köröket leírva, kellő időt hagyva rá. (Ötször az egyik irányban, majd ismételve szintén ötször a másik irányban).
- Ezután tegyük az ujjainkat mindkét vállunkra, majd emeljük fel a könyököt vállmagasságban, és végezzünk könyökkörzést (mindkét irányban ötször egymás után).
- Fejezzük be a gyakorlatot csuklókörzéssel ötször az egyik, majd ötször a másik irányban.

Riszáljuk a csípőt /mozgassuk meg a medencét!

- Helyezkedjünk el kis terpeszállásban, a kezeket a csípőre téve. Végezzünk belégzést, előrebillentve a medencét (a fenék maradjon hátul), majd kilégzéskor hátrabillentve (miközben a szeméremtájék elöl marad). Mindkét irányban ismételjük a gyakorlatot ötször.
- Ezután hajlítsuk be kissé jobban a lábat, és írjunk le nagy köröket, lassan a medencével, a lehetőségekhez képest egyre inkább „riszálva” a csípőt, mindkét irányban ötször.

Tegyük ruganyossá a térdet és a bokát!

- Álló helyzetben, összezárt combokkal és lábakkal, helyezzük a kezünket a csípőre.
- Hajlítsuk be a térdet, döntsük enyhén előre a felsőtestet. 
- Következzék térdkörzés, miközben továbbra is összezárva tarjuk a combot és a lábat, annak érdekében, hogy a boka is profitáljon a mozgásból. Ismételjük ötször a gyakorlatot, minkét irányban. 
- Befejezésül lassan körözzünk ötször mindkét bokával egyszerre, először az egyik, utána a másik irányban.

Felkelés után nyújtsuk a hátat!

Lassan nyújtózzunk, ásítozhatunk is közben, ha jól esik...
- Álló helyzetben, egyenes háttal, csípő szélességben szétterpesztett lábbal, emeljük fel a kart függőlegesen, Végezzünk belégzést, közben nyújtsuk a kart a lehető legmagasabbra, míg a váll lent marad.
- Érezzük a nyújtást egészen az ujjunk hegyéig, mintha nőni akarnánk, felfelé „az égig”....
- Kilégzéskor hajlítsuk a térdet és döntsük a felsőtestet egészen addig, míg az ujjaink érintik a talajt. A fejet tartsuk lazán.
- Végezzünk belégzést, miközben felegyenesedünk, „görgetve” a hátat egyik csigolyáról a másik után.
Ismételjük ezt a nyújtógyakorlatot többször.

forrás: Patika Magazin