Információk, érdekességek

Hatástalanítsd a fagyikelyheket! - Fogyókúra helyett több mozgás!

2018. május 17.

Máris itt a nyár! Miért kéne megvonnod magadtól a finom és hűsítő fagylaltot? Egy kis plusz mozgással hatástalaníthatod mind a kalóriákat, mind pedig a bűntudatot! Nem is gondolnád, hogy egy kicsivel hosszabb séta mennyi hasznos mellékhatással járhat egészségedre nézve!  

Súlyok és séta - kiváló csonterősítő

Ahogy idősödik az ember, egyre törékenyebb lesz, és kalciumot veszít.
Ezt a jelenséget nevezik csontritkulásnak (osteoporosis), ami hetvenéves kor felett a világ népességének nagy részét sújtja. Ebben nem számít, mennyi kalciumot és D-vitamint esznek hozzá, ha nem edzik a testüket hozzá, ami terheli a csontokat, a tápanyagbevitel önmagában hatástalan.

Ezt a súlytalansági állapotban tartózkodó űrhajósok példáján tanultuk meg. A gravitáció rendszeres terhelése nélkül sokkal gyorsabban puhultak el a csontjaik, mint a földi körülmények közepette. Ez nem azt jelenti, hogy súlyemelőnek kell állnunk. Az egyszerű terheléses gyakorlatok, például a gyaloglás tökéletesen elég a csontok kalciumtartalmának megtartásához.
 

Az aerobik a dolgok szívébe hatol

Akárki mondta is, hogy az öregedés nem a nyúlszívűeknek való, igaza volt! A szíved egy öklömnyi izomcsomó, ami a vér tápanyagait és oxigénjét pumpálja szét a testben, miközben a hulladékot továbbítja az ürítésre. Az erősebb szív jobban bírja a stresszt és a megterhelést. A szívizom erősítésének legjobb módja, ha testedzés közben a pulzusodat megemeled a maximális pulzus (MHR) 60-80 százalékára. A maximális pulzust úgy számolhatod ki, ha kivonod az éveid számát 220-ból. Egy ötvenéves embernek például 170 az MHR-e. Tehát az optimális pulzus számára 102 és 136 között van. Ha hetente háromszor, fél óráig fenntartja ezt a pulzust, akkor segíti a szívét, hogy életben tartsa őt.

A házi fiatalító hormongyár: a tested

Képzeld el, hogy hőhullám helyett egy adag növekedési hormon zuhog végig rajtad drága injekciók és pirulák nélkül. Vizsgálatok szerint néhány guggolás és lábizom-gyakorlat a normális többszörösére emeli a "fiatalság hormon" termelését. A több növekedési hormon pedig nagyobb izomtömeget és izomerőt, csökkenő zsírlerakódást, fokozott éberséget és szerelmi örömöt, kellemesebb hangulatokat jelent. Futtasd fel a termelését súlyzózással, fitnesszel, térdhajlításokkal, fekvőtámaszokkal, evezéssel.

Kerekezz, forgasd az életkereket!

Amellett, hogy kiváló testedzés, a pedálhajtás javítja az altesti vérkeringést, különösen a lábakban, ami csökkenti a vérnyomást. Heti háromszor hatvan perc kerékpározás tíz héten át, átlagosan 13 ponttal csökkentette egy csoport középkorú vizsgálati alany vérnyomását. A vérnyomás kézben tartása (130 szisztolés per 90 aszisztolés alatt) az agyvérzés, az infarktus és a vesebetegségek megelőzésének kulcsa.

Győzd le a cukorbajt rendszeres tornával!

Sose veszítsd el a hosszú életbe vetett reményt, még ha súlyos betegségben szenvedsz, amilyen a diabétesz. Néha a legegyszerűbb dolgok gyökeres javulást hozhatnak egészségi állapotodban. A napi aerobik csökkentheti a vércukorszintet (a diabétesz fő ismertetőjegye), mivel az izmokat nagyobb glukóz- (vércukor-) felvételre készteti. A rendszeres gyakorlás segíthet az egyes típusú cukorbetegségben szenvedőknek, hogy hatásosabban használják fel az inzulinjukat. A többieknél az aerobik stimulálja a hasnyálmirigyet, hogy több inzulint termeljen, ami lényegében meg is akadályozza az ún. kettes típusú diabétesz kialkulását.

Hogyan hatástalaníthatunk egy fagyikelyhet?

Azt a cirka 300 kalóriát, amit egy fagyidesszert elfogyasztásával magadba olvasztasz, kb. egy óra folytonos mindennapos elfoglaltsággal tudod ledolgozni: kézi fűnyírással, kertészkedéssel, söpréssel, klasszikus táncokkal. Tehát legközelebb, amikor úgy döntesz, hogy megeszel egy fagyitortát, vagy befalsz néhány csokis kekszet, utána mindjárt állíts sorba néhány házimunkát vagy egy táncestet.

forrás: Harmonet