Információk, érdekességek

Haspuffadás, mit tegyek?

2017. október 28.

A haspuffadás az egyik leggyakoribb tünete az emésztési panaszoknak, okai igen változatosak lehetnek.

Ha az emésztéssel kapcsolatos problémáinkat szeretnénk orvosolni, a hastájékra rakódott felesleges kilóinktól is tanácsos megszabadulnunk.

De hogyan?

Eddigi táplálkozási szokásaink megváltoztatásával és az annyit hangoztatott, mégis gyakran mellőzött, rendszeres testmozgás segítségével.

A felesleges kilók eltüntetését kezdjük azzal, hogy mellőzzünk minden cukrosat a táplálkozásunkból, ami zsír formájában raktározódik. Természetesen magát a zsírbevitelt is kontrollálni kell. A legrosszabbat persze akkor okozzuk magunknak, ha egyszerre cukros és zsíros élelmiszereket fogyasztunk, pl. csokoládét, süteményt, kekszeket… Kerüljük az olyan magas glykaemiás indexű (GI) élelmiszereket, italokat, mint a cukros üdítők, édességek, fehér rizs, fehér kenyér, burgonyapüré stb., mert ezek emelik a GI-t, így fokozzák a zsírok raktározódását, elősegítik a zsírpárnák megjelenését. (A GI a tápláléknak a vércukorszintre gyakorolt hatását mutatja.)

Álljunk ellen a nassolásnak!

A magas glykaemiás indexű élelmiszerek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Ezek (hirtelen) megnövelik a vércukor- és inzulinszintet, ami azután hypoglykaemiát vált ki (olyan állapotot, amikor a vércukor szintje rendellenesen alacsony), majd hirtelen támadt éhséget idéz elő. Ekkor újrakezdjük a vércukor emelését, és raktározunk… ezért hizlal a nassolás. Magas és alacsony vércukorszintek követik egymást, amikor a sok kis raktározódás nagy zsírpárnákat eredményez! A jelenség megakadályozására kövessünk kiegyensúlyozott, változatos, rostokban és proteinekben gazdag étrendet. Legyen benne mindenekelőtt zöldség és hús, joghurt vagy gyümölcs; hal, köretnek barna rizs vagy pl. durumlisztből készült tészta. Amikor ezek összekeverednek a gyomorban, együtt alacsonyabb GI-vel rendelkeznek, mint az összetevők egyenként. A vércukorszint rendszerint olyan mértékben nő az ilyen étkezések után, hogy később nem tör ránk a nassolási vágy, és nem áll fenn a zsírok nagyfokú raktározódásának veszélye.

Zsírégetéssel segítsük elő a fogyást!

A proteinek (tojás, hal, sonka, hús…) enyhítik az étvágyat, és a rostok lassítják az emésztést. A koffeines ital (kávé, tea) cukor és tej nélkül fogyasztva sietteti a zsírégetést. Gondoljunk még a zsírégető hatás szempontjából a fahéjra (amely csökkenti a GI-t), a rostban gazdag almára, a C-vitaminban és polifenolokban gazdag káposztára és a vízhajtó hatású ananászra.

forrás: Patika Magazin