


Információk, érdekességek
Gyümölcsrizs nyersen rizs nélkül
2018. július 06.

Elöljáróban néhány szót arról, hogy miért is fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk nyers ételt és az ne csak paprika, paradicsom, uborka kombóban merüljön ki!
Nyers élelmiszer alatt elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból álló főzés, vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételt értünk. Fontos, hogy a növények frissek legyenek, a lehető legrövidebb idő teljen el a növények leszedése és fogyasztása között.
A nyers ételek természetes orvosságok, lúgosítanak, magas az ásványi anyag- és nyomelem tartalmuk, energiával töltenek fel, úgy hogy nem telítenek, nem hizlalnak.
A friss nyers étel energiabomba a szervezetnek, mely biztosítja az egész napi aktivitásunkat.
És akkor a recept:
A rizs cukkíniből van (lehet tökből is), aprítóban lehet morzsás állagúra darabolni, vagy késsel vágva egészen apró kis kockákra. Az aprítógép roncsolja a szerkezetét, vigyázni kell, nehogy pépet csináljon belőle. Így viszont helyes kis ropogós "rizs-szemek" lettek.
Hozzávalók:
1 közepes cukkíni meghámozva, apró (rizsszem méretű) darabokra vágva
aszalt gyümölcsök: darabolt aszalt sárgabarack, aszalt meggy, aszalt földieper, mazsola
friss gyümölcsök: 1 db alma egészen pici gyufaszálnyi darabra vágva, pár szem szőlő (vagy bármi)
Öntet:
2 marék kesudió (mandula is jó)
1 fél pohár víz
1 kanál méz (elhagyható)
1-2 kiskanál citromlé
1 csipet fahéj, vanília por
Minden hozzávalót apró darabra vágunk, tálba tesszük:
Az öntet hozzávalóit turmixgépbe tesszük, és elkészítjük a "tejet". Először a kesudió felével krémesre, teljesen simára keverjük, aztán beletesszük a másik felét is, azzal már csak "éppenhogy" keverjük. Jó ötlet a kesudiót kicsit darabosra hagyni, mert evés közben olyan nagyon jó ráharapni
Ráöntjük a gyümölcsös rizsre:
Jól összekeverjük és élvezzük a mennyei ízeket!