Információk, érdekességek

Gyümölcsös édesség - mindenmentes, sütés nélkül

2019. július 20.

Na jó: van benne egy kis méz! De az egészséges, néha szükség van rá. Lénárt Gitta nyersétel szakértő gyümölcsös finomsága ugyan nem felel meg az ételtársítás szigorú szabályainak, de olykor elcsábulhatunk. Most!  

Ez a „sütike” most egy tálcán készült, de ha kerek tortaformába teszed, akkor gyümölcstortának is tálalhatod, és akkor még ünnepélyesebb.

Hozzávalók (egy kb 30x20 cm-es tálcához) az alaphoz:

20 dkg áztatott dió (mandula is jó)
1 evőkanál aszalt-csíráztatott hajdina (ez elhagyható, de ettől lesz finom ropogós)
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan, lehetőleg bio)
1 evőkanál méz
2 evőkanál kókuszreszelék

gyümölcsök: 2-3 kivi, 1 banán, 2 mandarin (vagy bármilyen más gyümölcs)

Kesuhab a tetejére:
15 dkg kesudió,
1-2 kanál méz,
1/2 citrom leve
1,5 dl tiszta víz
csipet vanília aroma
a díszítéshez aszalt áfonya, citromfű levelek

Az alaphoz a hozzávalókat aprítógépben morzsásra aprítjuk. A hajdinától finom ropogós lesz, de nélküle is nagyon finom (hiánya ne akadályozzon meg az elkészítésében). Egy csokis, morzsás anyagot kapunk, amit belenyomkodunk egy tálca aljába.

Erre szépen felkarikázunk tetszés szerinti gyümölcsöket (először olyan "gyümölcssalátásan" akartam, összekeverve, de a végén mégis ilyen katonás sor lett belőle...)

És utána jöhet a kesuhab: a kesudiót a vízzel, mézzel, citromlével simára turmixoljuk, és gusztusosan a gyümölcsök tetejére öntjük. Aszalt gyümölcsökkel, zöld levelekkel díszítjük.

Szépen lehet vágni, még az alja sem tapadt le. Gyorsan kész van, csodaszép és nagyon finom!

forrás: Harmonet