Információk, érdekességek

Gyulladt mandulák

2018. október 28.

A torokban lévő nyirokszervek megbetegedései nagyon gyakoriak gyermekkorban.

Tisztáznunk kell, hogy a torok hátsó részén lévő nyirokszervekhez mi is tartozik. Hátul két oldalon helyezkednek el a torokmandulák. A lágyszájpad mögött, többnyire attól eltakarva található az orrmandula. Ebből csak egy van, de mégis sok panaszt okoz. A nyelv hátsó része is részt vesz a védelmi rendszer munkájában, hiszen ott is vannak szemölcsszerű nyirokelemek, melyek a gyulladásos betegségek miatt sokszor megduzzadnak.

A torokmandulák gyulladása az orrmandula gyulladásával egyidejűleg nagyon heves tünetekkel jár. Erős torokfájdalom, magas láz, és a mandulák kifejezett duzzanata jelzi, hogy a szájon, illetve az orron keresztül a betegséget okozó apró mikroorganizmusok jutottak a mandulákhoz.

Mindennapos gyakorlatomban azt tapasztalom, hogy igen nagy kavarodás van a torok betegségeinek megítélésénél.

A vírusok által kiváltott garatgyulladás

Ez viszonylag enyhe tünetekkel jár. A láz nem tart napokig, általában jól viselik a gyermekek a vírusos betegségeket.

A vízszerű orrfolyás, orrdugulás, többnyire megelőzi a torokpanaszokat. A gyermek a gátolt orrlégzés miatt nyitott szájjal lélegzik, és emiatt megbetegszik a torka. Nem érvényesül az orr hármas védelmi rendszere. Normál körülmények között az orrüreg megszűri, megnedvesíti és megmelegíti a belélegzett levegőt. A gyakori, elhúzódó náthás állapot miatt a torokba akadály nélkül bejutnak – cseppfertőzés révén – különböző mikroorganizmusok. A vírusok a torok hátsó részén lévő, gyűrűszerűen elhelyezkedő nyirokszerveken megtelepedve szaporodásnak indulnak.

A távolabbi nyirokmirigyek is aktivizálódnak, például az állszöglet alatt és a tarkó két oldalán képződnek apró, sokszor fájdalmas kis csomócskák. Nem csoda, hiszen a védelmi rendszer különösen kisgyermekkorban állandóan dolgozik, és a nyirokszervek duzzanatával is jelzi a tevékenységet. Ezzel szeretném hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül jelent súlyos betegséget az állszöglet alatt tapintható nyirokcsomó. Különösen nem akkor, ha a torokfájdalom után hamar visszahúzódik.

Vírusbetegség szövődményekkel

A vírusbetegség nem mindig zajlik le szövődmény nélkül. A baktériumok is könnyen megtapadnak a duzzadt orr- és torokmandulák szövetében. Ezek viszont igen heves torokfájdalmat, magas lázat okoznak, ami előfordul, hogy a lázcsillapítás és az antibiotikus kezelés ellenére több napig, akár egy hétig eltarthat.

A torokmandulák gyulladása

Bármilyen egyszerűnek tűnik az elmondottak alapján a torok képletének megítélése, mégis sok bizonytalanságot tapasztalok ebben a vonatkozásban.

Ennek oka valószínűleg az, hogy a fájós torkú gyermeknek nem könnyű belekukucskálni a torkába. Jó fényviszonyok mellett a nyelv gyors, határozott lenyomásával viszont pillanatok alatt kiderül, mi a baj.

A torokmandulák gyulladásának képe nagyon jellegzetes:

  • A mandulák megduzzadtak, vérbő, szivacsos felszínűek, és apró fehér lepedékfoltok, vagy összefüggő lepedék borítja.
  • A torok többi része nem piros.
  • A kicsit piros toroknak semmi köze a mandulagyulladáshoz.
  • Ugyancsak fontos tudni, hogy „egy tüsző nem tüsző”. Ez a megállapítás naponta elhangzik a gyermekbetegségekkel foglalkozó rendelőkben. Egy-egy fehér folt a torokmandulák felszínén nem heveny gyulladás jele. A mandula járataiban egy-két ilyen fehér csomó sokszor előfordul, minden különösebb ok nélkül. Könnyen eltávolítható, vagy magától is kiürül. Nem jár fájdalommal, sőt lázat sem okoz. Többnyire ártalmatlan elváltozás.

Legyen műtét vagy sem?

A torokmandulák gyakori gyulladása természetesen felveti a műtét szükségességének kérdését.

A legfontosabb dolog eldönteni, hogy az ismétlődő torokbetegség valóban mandulagyulladás volt-e, vagy csak torokgyulladás részét képezte a mandulák duzzanata, vérbősége. Bizonytalan esetben a vérkép vizsgálata segít a megítélésben.

A gyakran ismétlődő mandulagyulladásokról szeretek magam meggyőződni, és még akkor is elsősorban az orrmandula eltávolítását javaslom első lépésben. Ha az orrlégzés javul, a torok fertőzései várhatóan ritkábbak lesznek.

Szerencsére ritkán, de még mostanában is előforduló szövődmény a mandula körüli tályog. Az egyik oldali mandula gyulladása áthatol a környező izmok közé, súlyos általános tüneteket okozva. Ez természetesen azonnali szakorvosi beavatkozást tesz szükségessé. A gyógyszeres kezelés ilyenkor már önmagában nem elegendő. A mandulatályog a gyakori gyulladásos mandulák szövődménye. Vérmérséklet kérdése, ki mit tekint gyakorinak. Az évente négy-öt alkalommal, rövid időközönként kialakuló, több napos lázas betegséget okozó, erősen megnagyobbodott mandulák nagyon megviselik a gyermekeket. Ezért is javasoljuk az eltávolításukat.

Az egyes betegségek közötti időben a gyermek étvágya, fizikai állapota nehezen javul, ami további veszélyeket rejt magában. A mandulák állapotának pontos megítélése a betegség folyamatának, lefolyásának ismeretében lehetséges.

Az egymást követő gyulladások nemcsak egyetlen szerv, hanem a szervezet gyengült ellenálló-képességét is jelentik.

A sorozatos betegségek miatt tartósan megnagyobbodott mandulák akadályozhatják a nyelést, sőt még a légzést is.
Egy fontos döntés előtt mindezeket érdemes (a családdal együtt) átgondolni.

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos

forrás: Bébik.hu