Információk, érdekességek

Győzd le a félelmeidet! Íme a 7 legjobb félelemoldó technika

2019. január 27.

Mi lesz, ha kirúgnak, ha elfogy a pénzem, ha nem lesz mit ennünk, ha megcsal, ha megbetegszem rákban, ha nem tudom fizetni a hitelemet, ha nem engem léptetnek elő? Ismerős valamelyik, talán több is? Mindannyiunkban munkál valahogy a félelem, ám megtanulhatjuk a saját javunkra fordítani, még akkor is, amikor már elértük a rettegés gyötrő fokozatát.  

1. Az első lépés: azonosítsd a félelmet!
Az emberi természet velejárója, hogy félünk az ismeretlentől. Sok olyan félelmünk van, amelyek csak azért tűnnek olyan veszélyesnek, mert valahol a lelkünk mélyén lappanganak, mivel nem akarunk tudomást venni róluk. Valójában éppen ez az elfojtás adja azt az erőt, amivel negatív érzelmeket keltenek bennünk és gátolnak a cselekvésben.

Mihelyt azonban feltérképezzük félelmünk tárgyát, máris ismeretségi viszonyba kerültünk vele. Azt a problémát, amelyet alaposan ismerünk, sokkal könnyebben meg tudjuk oldani, mintha egy tudatlanságból óriásira növesztett fantommal kellene viaskodnunk. Ha pontosan körülhatárolod az érzéseidet, gondolataidat, már azzal csökkented a félelem rád gyakorolt hatását!

2. Használd a fantáziádat – a legnegatívabbat!
Képzeld el a legrosszabbat, ami a félelmeddel összefüggésben történhet veled és kezdj el megoldásokat, lehetséges forgatókönyveket gyártani. Ez a lépés óriási segítség abban, hogy ráébredj: rendelkezel egy halom lehetőséggel, ha esetleg tényleg valóra válna az, amitől félsz.

3. Emlékeztesd magad az erődre!
Idézz fel olyan nehéz helyzeteket az életedből, amikor valami szörnyű dolog történt veled, ami igazán padlóra küldött. Például kirúgtak, elfogyott a pénzed, elhagytak, meg kellett tenned valami nemszeretem dolgot. Hogyan oldottad meg a helyzetet? Korábbi sikereinket hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig az önbizalmat és a pozitív életszemléletet valósággal feltuningolja, ha rendszeresen tudatosítjuk elért eredményeinket és jó tulajdonságainkat.

4. Tanulj másoktól!
Amikor a félelem bénító szorításában vagyunk, radikálisan lecsökken a kreativitásunk és a problémamegoldó képességünk: egyszerűen nem jutnak el a tudatunkig a megoldások, mivel nem vagyunk befogadó állapotban és az agyműködésünk is beszűkült. Mások jó példái viszont ilyenkor is inspirálóan hathatnak és újra reményt adnak, amikor egyedül nem vagyunk képesek pozitívan látni.

Ilyenkor kérj másoktól segítséget – kérdezd meg, ők hogyan kezelnének egy olyan problémát, amivel éppen küzdesz vagy meséljenek arról, hogyan oldották meg a legfélelmetesebb helyzeteket az életükben.

Ha félretéve a szégyenérzetedet, képes vagy másokkal megosztani a félelmeidet, még akár az is megtörténhet, hogy egy-két beszélgetés során kiderül: amitől annyira rettegtél, teljességgel alaptalan. Gyakran előfordul, hogy kizárólag a saját szűklátókörűségünk tart minket csapdában.

5. Lásd a félelmet annak, ami: a kreativitás és változás hajtóereje
A félelmek sokszor azért váltják valóra magukat az életünkben, mert így tudjuk megmutatni magunknak, milyen kreatív, talpraesett, nagyszerű emberek is vagyunk. Előfordul, hogy valami olyasmitől félünk, ami valójában pozitív változást fog hozni az életünkbe, csak éppen ezt nem vagyunk hajlandóak elfogadni. Az embert próbáló helyzetek (például egy súlyos betegség, egy szerettünk halála) mindig kimozdítanak kényelmes komfortzónánkból, és arra késztetnek, hogy túlnyúljunk saját ismert határainkon. Például lehet, hogy automatikusan féltjük a munkahelyünket és egy elbocsátást elsőre tragédiaként élünk meg, ám később kiderülhet, ez volt az a momentum, ami zöld utat adott az életünkben szükségessé vált pozitív változásoknak.

6. A szándék hatalma
Saját életünkért teljes körű felelősséggel tartozunk: hatalmunkban áll így vagy úgy dönteni, ezt vagy azt megteremteni az életünkben. Dönthetünk arról is, hogy egy helyzetben félelmet vagy kihívást látunk, megpróbáljuk megoldani vagy elmenekülünk előle. Amikor a problémákra képes vagy kihívásokként tekinteni, akkor máris kevésbé félelmetesek, kevésbé kötnek gúzsba érzelmileg és mentálisan. Ha a megoldás megteremtésére összpontosítasz, nem a problémán való rágódásra, az óriási plusz energiát ad! A panaszkodás pedig ugyanígy – rengeteg értékes energiát vesz el.

7. A tudatalatti felszabadítása
A félelmeinkkel való szembenézés gyakran azt követeli meg, hogy szemügyre vegyük személyiségünk árnyékos oldalait is és szembesüljünk olyan rejtett, tudatalatti összefüggésekkel, amiket inkább ellepleznénk magunk és mások elől is. A tudatalatti különleges birodalmának bevilágításához ma már jónéhány módszer rendelkezésünkre áll a pszichológia módszereitől kezdve a regressziós hipnózison keresztül a különféle spirituális technikákig. Ha egy félelemmel végképp nem boldogulsz, érdemes olyan módszert találnod, ami számodra működőképes, legyen az az álomszimbológia, a kineziológia vagy a spirituális választerápia.

Mi történik, ha mégis valóra válik egy félelmed?
A valóra vált félelem új helyzetet teremt az életünkben, éberségre és a fontos dolgok felismerésére késztet. Ez a helyzet gyakran megmutatja, hogy nem áll meg az élet, és számos olyan rejtett erőforrásunk van, amelyekről csupán elfelejtkeztünk, amíg a félelmeinkkel voltunk elfoglalva. Bármelyik pillanatban dönthetsz: hagyod, hogy a lelked mélyén csendben növekedjen a félelem vagy megnézed, mit tudnátok egymással kezdeni.

forrás: Harmonet