Információk, érdekességek

Gyógynövényekkel a megfázás ellen

2022. december 28.

Fotó: 123rf.com

A hideg téli időjárás kedvez a légúti kórokozók elszaporodásának, amelyek különféle megbetegedéseket okozhatnak. Az enyhe megfázás – ha nem fertőződött felül – torokkaparással, köhögéssel, fokozott orrváladék-termeléssel, fáradtságérzéssel, esetleg enyhe lázzal jár együtt. Ezek miatt a tünetek miatt nem feltétlenül kell orvoshoz menni, hiszen vannak nagyon jó otthoni gyógymódok is, amelyekkel a megfázást kezelni tudjuk. 

Hársfa

A hársfa nem csak remek idegnyugtató, de hatékonyan csökkenti a meghűléses panaszokat is! Gyakran ajánlják láz esetén, hiszen a benne lévő falvonoidoknak köszönhetően izzasztó hatással bír, valamint segít a lázcsillapításban is. Kiváló méregtelenítő, így felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, amellett, hogy közben erősíti az immunrendszert. Köptető, nyákoldó hatása révén torokbántalmakon, rekedtségen is segít – mondja dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája.

  • A teát hársmézzel is édesítheti, ha már 60 Celsius fok alá hűlt, különben megsemmisülnek a méz értékes hatóanyagai.
  • Lázcsillapító hatása fokozható, ha a hársfavirágot a fekete bodza virágával 1:1 arányban összekeveri. Az ebből a teakeverékből elkészített teába tegyen még fél citrom levét és 2 evőkanálnyi mézet.
  • Ellenjavallat: Idős emberek nem fogyaszthatják minden nap, mert gyengíti a szívet!

Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág erősíti az immunitást. Enyhíti az influenza tüneteit, megelőzi a fertőzés terjedését. Jelentős antibiotikus hatása van, nem csak a baktériumok, de némely vírusok ellen is.

A tinktúrát 100 g gyökérből vagy 110 g virágból, vagy 120 g levélből készítjük. Ezt az anyagot öntse le hozzávetőlegesen fél liter 60-65%-os koncentrációjú szesszel. A virágok, levelek vagy gyökerek lehetség szerint legyenek frissek – a száraz növényből készült tinktúra gyengébb hatású (ezért használják csak ritkán teakeverékben). Hagyja állni az öntetet szobahőmérsékleten időnként felrázva kb 7 napot. A 8. napra a leüllepedett tartalmat szűrje le. Általános megelőzéshez hosszabb kúrát alkalmazva fogyasszon naponta egy leáskanál tinktúrát, lehetőleg reggel, éhgyomorra.

Fotó: 123rf.com

Influenza járvány időszakában ugyanezt az adagot fogyassza esténként is. Akudt megfázás vagy influenza esetén az első 3 napon fogyasszon 3 óránként egy teáskanálnyi tinktúrát, komolyabb esetekben 2 óránként. További 3 napon át napi 4-szer 1 teáskanálnyit.

További hatásai: feloldja az eldugult orrjáratokat, külsőleg alkalmazva hatékonyan gyógyítja a sebeket és sérüléseket. Bevállt érproblémáknál is – aranyér és viszerek esetén. Csökkenti a fájdalomérzetet és afrodziáló hatású.

forrás: Patika Magazin