Információk, érdekességek

Gyógynövény kontra gyógyszer: szennalevél és fokhagyma

2022. szeptember 11.

Fotó: pixabay.com

A gyógynövények egy része bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazva olyan kölcsönhatásokat eredményezhet, amiknek a kimenetele akár a gyógyszerhatás elmaradása vagy súlyos mellékhatások fellépése lehet.

Szennalevél, anyalevél 

A szenna levele (szennalevél – Cassia senna) és termése (anyalevél – Cassia angustifolia) bélmozgást fokozó növényi hashajtók. Hatásmechanizmusuk részeként gátolják a víz és ásványi anyagok (sók) vastagbélből való visszaszívódását. Másként kifejezve: ezeknek a természetes hashajtóknak a tartós, nagyobb dózisú alkalmazásakor a szervezetben egyes sók, ionok (pl. kálium) szintje olyan mértékben lecsökkenhet, hogy az bizonyos gyógyszerek hatására is befolyással lehet. A káliumkoncentráció csökkenése miatt egyes szívgyógyszerek, így a szívelégtelenségben is alkalmazott digitoxin, illetve digoxin hatása fokozódhat, nem kívánatos hatások léphetnek fel.

Fokhagyma 

A fokhagyma (Allium sativum) a magyar konyha sokoldalúan alkalmazható fűszernövénye, ami számos betegség orvoslására is javasolható. Körültekintően kell azonban eljárni, mielőtt valaki fokhagyma vagy fokhagymás patikaszerek szedésébe kezd. A fokhagyma számos szintetikus vérnyomáscsökkentő hatóanyag (pl. lizinopril, perindopril, amlodipin, felodipin) hatását fokozhatja, illetve véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. acenokumarol, warfarin) együtt alkalmazva a vérzési hajlamot emelheti.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin