


Információk, érdekességek
Görhe
2017. április 09.
Tipikus magyar édességnek gondoltam, igazából az is, hisz erdélyi származású. A puliszkából számaztatható, mely a 17. század végén jelent meg először a magyar nyelvben. A puliszka vagy málé eredetileg hajdina-, később, az 1700-as évek elejétől kukoricalisztből készült étel, mely az olaszoknál polenta néven ismert - ezt vette át az angolszász kultúra is. A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben is megtalálható.
A puliszka hagymányosan az erdélyi szegény ember tápláléka volt, reggelinél és vacsoránál főételként fogyasztották, míg ebédnél köretként. A puliszka keményebb, sült változata a görhe. Nos erről lesz ma szó, hogy mi hogyan csináljuk, kicsit megreformálva az eredeti receptet, s hogy én is ehessek belőle, így vegán verzióban készült el.
Hozzávalók (60-70 darabhoz):
- 300 g kukoricaliszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt (az eredeti recept szerint ez fehérliszt)
- 150 g xilit (vagy cukor, vagy bármilyen cukorpótló)
- 2 dl olaj (mivel régen csak zsír volt ezért az is használható)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 dl tej (mi növényit használtunk)
- csipet só
- 1 teáskanál fahéj (a fél adag tésztába gyúrjuk bele)
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A hozzávalókból lágy tésztát készítünk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Dió nagyságú golyókat formálunk, egymástól kb. 5 cm-re helyezzük el a tepsiben, és egy villa segítségével lenyomjuk. Addig sütjük míg a tetejük meg nem kezd repedni. Kivesszük a sütőből, egy pár percig hagyjuk hűlni, és egy rácsra kiszedjuk. Ekkor még puhák, de a kihülés során megkeményednek.
Amíg sül, készíts egy jó, sűrű kacsaparólék levest elé!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi fok: könnyű
Tápanyagtartalom (per darab): 70,3 kcal; 7,6 g szénhidrát; 0,7 g fehérje; 3,3 g zsír